Niedziela to praktycznie jedyny dzień w tygodniu, kiedy możemy wszyscy zjeść obiad przy wspólnym stole. Staram się zawsze zrobić obiad, który wymaga trochę większego nakładu pracy. Dzisiaj jednak poszłam na łatwiznę i zamiast tradycyjnego lasagne równo przełożonego beszamelem przyrządziła, szarpane lasagne.
Co to takiego szarpane lasagne? Po prostu połamane lasagne ugotowałam, a potem przełożyłam pomidorowym sosem, kurczakiem, boczkiem i jarmużem. Tak, tak szarpane lasagne było również bez beszamelu. Za to poszczególne warstwy przełożyłam obficie mozzarellą. Jak Wam się podoba moje szarpane lasagne? prawda, że na talerzu zbytnio nie różni się od tego tradycyjnego!
Szarpane lasagne to danie z resztek obiadowych. Zawsze podkreślam, że z resztek można wyczarować pyszne przepisy. Tak więc znalazły się tu resztki ugotowanego kurczaka i smażonego jarmużu. Znalazłam w lodówce jeszcze paczkę boczku- boczek i kurczak to świetne kombi…Okazało się, że nawet miałam kolorowe resztki lasagne, szpinakowe i pszenne. Obiad jak się patrzy nawet go zdążyłam sfotografować przy stole.
Bardzo lubię włoskie sosy do makaronu. Włosi mieszają pomidorowy sos z ricotta. Ja też tak często robię ale akurat skończyła mi się ricotta, więc zastąpiłam kozim twarogiem. Sos wyszedł bardzo smaczny.
Szarpane lasagne
4-5 porcji
Składniki:
350 g gotowanego kurczaka bez kości
150 g wędzonego boczku w plastrach
200 g mozzarella
100 g jarmużu
10 lasagne, u mnie szpinakowe i pszenne
Sos pomidorowy
2 puszki pokrojonych pomidorów
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
10 liści bazylii
3 łyżki oliwy
150 g koziego twarogu lub ricotta
2 łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
Do podania
sałatka ze świeżych warzyw, pomidor, sałata,papryka,oliwki
starty parmezan
Zacznij gotować lasagne od sosu. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Wlej oliwę na patelnię (u mnie patelnia żeliwna Staub). Zeszklij cebulę, po czym dodaj czosnek. Smaż przez minutę. Wlej pomidory z puszki, dodaj pokrojone liście bazylii i oregano. Następnie dodaj pokruszony kozi twaróg. Zagotuj mieszając sos do rozpuszczenia sera. Dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Zagotuj wodę na makaron, lekko posól. Połam suche lasagne i wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 8 minut po czym odcedź.
Lasagne zapiekłam na żeliwnej patelni. Na dno patelni lub żaroodpornego naczynia wlej sos, tak aby zakrył dno. Ułóż poszarpane lasagne, połowę mięsa z kurczaka, boczku i jarmużu. Posyp mozzarellą i polej sosem. Ułóż kolejną warstwę lasagne, kurczaka, boczek i jarmuż. Polej resztą sosu i posyp mozzarellą. Wstaw lasagne do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj sałatkę z sałaty, pomidorów, papryki i oliwek. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i solą. Skrop sałatkę. Podaj lasagne z sałatką posypane utartym parmezanem.
10 komentarzy
uwielbiam lasagne z kurczakiem, gdy jadłam mięso. teraz tylko w wrsji wegetariańskiej;p
jaka aromatyczna zapiekanka :)
Rewelacyjny obiad! Koniecznie muszę sobie taki przyrządzić :)
That is a very interesting recipe of lasagne. I must try it immediately.
Pysznie wygląda i na pewno jest mega smaczna :)
Uwielbiam lassagne, ale jednak wolę tę tradycyjną, bo za kurczakiem nie przepadam :)
Co za wspaniała lasagne.
Wydaje mi się, że nigdy niczego podobnego nie jadłam.
Ach, koniecznie muszę wypróbować kiedyś ten przepis.
Pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo oryginalna lasagne! A na dodatek tak pysznie wygląda :)
Świetna wersja lasagne!!! Kolorowe i pysznie :)
Pyszny niedzielny obiad :D