Czytałam niedawno w gazecie o makaronowym magnacie Guido Barilla. Makaron Barilla na pewno znacie ale, że Guido Barilla wyraża się nietaktownie o homoseksualnych osobach to chyba nie każdy z Was wie. W jednym z wywiadów oświadczył, że nigdy nie pozwoli na to , by w Barilla reklamach brali udział homoseksualiści. Swoją wypowiedź motywuje tym, że Barilla kieruje się tradycjami rodzinnymi! Co Wy na to kochani?
Oczywiście w Szwecji już jest prowadzona kampania nawołująca do bojkotu Barilla. No cóż my tu w Szwecji jesteśmy bardzo otwarci na tego typu pytania. A jaka jest Wasza opinia?
Dzisiaj u mnie makaron, nie pasta Barilla w każdym bądź razie! Ot takie spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i estragonem. Estragon to zioło, które bardzo rzadko używam w mojej kuchni, więc kiedy wpadnie mi w oko jakiś przepis z estragonem, nie omieszkam go zaraz wypróbować.
Kupiłam więc doniczkę świeżego estragonu, podcięłam tu i tam, a resztę postawiłam na oknie. Mamy jeszcze trochę słońca tu na północy, więc przez jakiś czas się uchowa.
Spaghetti z kurczakiem zawiera niewiele składników ale mimo to jest bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. Estragon świetnie pasje z kurczakiem i szpinakiem. Jak myślicie co by tu jeszcze ugotować i przyprawić estragonem?
Przepis na spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i estragonem
Składniki:
na 5 porcji spaghetti
- 350 spaghetti, waga sucha
- 300 g świeżego szpinaku
- 400 g piersi z kurczaka
- łyżki świeżego estragonu, posiekanego
- 1 czosnek solo
- 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego
- 1 łyżeczka, utartej gałki muszkatałowej
- 250 g mascarpone
- 200 ml wody od ugotowanego makaronu
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Spaghetti ugotuj prawie al dente, a więc może być trochę niedogotowane, bo po wciągnięciu sosu będzie akurat na miękkość. Umyj i osusz szpinak. Jeśli jest młody nie musisz obcinać łodyżek
- Obierz czosnek i pokrój cienko w talarki.
- Pokrój kurczaka w cienkie, podłużne kawałki i zrumień na oliwie wraz z czosnkiem, estragonem i pieprzem. Dodaj mascarpone i wodę z makaronu, doprowadź do wrzenia. Dosmakuj sos galką muszkatałową, pieprzem i solą, a następnie dodaj spaghetti i szpinak. Wymieszaj
- Podawaj na ciepło.