Mam dla Was pyszną propozycję na szybki obiad, klopsiki w sosie śmietankowym, a jak szybko to wiadomo obiad z makaronem. Przyrządzić klopsiki to żaden problem…Małe mięsne kulki można obtoczyć w mące i podsmażyć. Można rówież od razu wrzucić do sosu. Proponuję dzisiaj sos śmietankowy z jarzynką, idealny do spaghetti.
Klopsiki
Składniki:
4 porcje
400 g mielonego, 50/50 wołowo wieprzowe
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka mąki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 cebula
1 łyżka masła
300 g zielonej cukinii
2 marchewki
150 ml mięsnego bulionu
250 ml śmietanki
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
250 g spaghetti, waga sucha
Przyrządź farsz. Dodaj do mielonego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formuj małe klopsiki i obtocz je w mące. Odstaw na bok.
Przygotuj sos. Pokrój cebulę w kostką i zeszklij na maśle. Pokrój marchewkę w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż warzywa przez 2 minuty, po czym dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, potrząsając patelnią. Kiedy klopsiki się zrumienią dodaj bulion i przypraw sos solą, pieprzem i oregano. Gotuj sos przez 10 minut po czym dodaj śmietanę i jeszcze raz zagotuj.
Ugotuj spaghetti al dente, odcedź i wymieszaj lekko z sosem. Smacznego!
7 komentarzy
Taki obiad to ja rozumiem :D Dziękuję za przepis!
Proszę!
Całość brzmi i wygląda bardzo smakowicie!
Dziękuję!
Pysznie się zapowiada :-)
Lubię klopsiki w takim sosie – jeszcze tylko świeży koperem i jestem szczęśliwa :)
apetyczne danie; ja ostatnio lubię takie szybkie