Gulasz z szynki z groszkiem to przepyszne danie na obiad w tygodniu. Jak pisałam niedawno na Instagram w tygodniu na ogół gotuję obiady, które wymagają jak najmniej składników, a przy tym są mało pracochłonne. Najważniejsze aby po powrocie z pracy ugotować szybki i smaczny obiad małym nakładem pracy i czasu. Dlatego gulasz z szynki i groszku jest moim ulubionym przepisem na szybki obiad w pracowitym tygodniu.
Do przyrządzenia gulaszu potrzeba naprawdę niewiele składników. Do tego użyłam mięso od szynki, cebulę i groszek. Z przyprawami też nie przesadziłam. Szczypta czarnego i białego pieprzu wystarczyła w zupełności. Na koniec dodałam koper i gotowe. Moja rodzina uwielbia gulasze zwłaszcza z ziemniakami. Ja wolę z kaszą, ale dzisiaj zostałam przegłosowana…he, he… Jeżeli już gotuję szybki obiad to nie może się obyć bez błyskawicznej surówki z marchewki i majonezu. Gulasz gotuję niemalże zawsze wieczorem. Po przyjściu z pracy pozostaje mi ugotować ziemniaki i zrobić surówkę. 30 minut i obiad jest już gotowy! Fast food w zdrowym wydaniu…Wszystko świeże i przyrządzone od podstaw bez zbędnego trudu i wiedzy.
Gulasz z szynki
Składniki:
na 4-5 porcji
600 g wieprzowiny, od szynki
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
150 g zielonego groszku, mrożonego
pęczek kopru
¼ łyżeczki białego pieprzu
½ łyżeczki czarnego pieprzu
sól do smaku
500 ml warzywnego bulionu
Surówka
3 marchewki
2 czubate łyżki majonezu, tutaj przepis
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Lekko zrumień na rozgrzanym maśle. Usuń błony z mięsa i pokrój na małe kawałki. Oprósz mąką, pieprzem i wymieszaj. Dodaj do cebuli i zrumień. Wlej bulion, przykryj pokrywką i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Rozmroź groszek na durszlaku i dodaj do gulaszu z posiekanym koprem. Gotuj gulasz jeszcze przez 5 minut.
Przygotuj surówkę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj majonez, sok z cytryny. Przypraw solą i czarnym pieprzem grubo zmielonym. Wymieszaj. Ugotuj ziemniaki. Zmiksuj na puree z dodatkiem masła i mleka. Gotowe!
2 komentarze
Pycha :) Nie wiemy jak można nie lubić groszku? :D A znamy mnóstwo takich osób :P
Niemożliwe…ja lubię bardzo!