Fasolka szparagowa z wiejską kiełbasą to smaczne i proste w przygotowanie danie na obiad lub kolację. To takie swojskie jedzenie z ogólnie dostępnych produktów. Sezon na fasolkę szparagową i pomidory już się rozpoczął. Te warzywa pewnie każdy z Was ma w przydomowym ogródku. Wiejska kiełbasa świetnie się z nimi komponuje.Jeśli chodzi o kiełbasę wiejską to proponuję tę ze sklepu Schronisko Bukowina.
Kiełbasa to doskonały produkt nie tylko na grilla ale też jako dodatek do dań obiadowych jak bigos z cukinii, świąteczny bigos tradycyjny, makaron z kiełbasą, czy jako dodatek do zupy. Dlatego wysoko cenię dobrej jakości kiełbasę, z której mogę przygotować różnorodne potrawy na każdą porę dnia.
Kiełbasa wiejska
Bardzo lubię kiełbasę typu swojskiego. Kiełbasa wiejska to dla mnie smaki z dzieciństwa. Moi rodzice pochodzą ze wsi i zawsze byliśmy zaopatrywani w domowe wyroby garmażeryjne. Pamiętam wiszące pęta kiełbas rozwieszone nad dymiącym ogniskiem, do którego wujek wrzucał gałęzie jałowca. W ten sposób wędził kiełbasę, którą my jedliśmy ze smakiem. Dlatego tak bardzo lubię kiełbasę pochodzącą z małych wędzarni jak Schronisko Bukowina. Jeśli jesteście fanami tradycyjnych i domowych smaków to ta kiełbasa zachwyci Wasze podniebienie.
Jak wspomniałam wyżej kiełbasa wiejska to nie tylko kiełbasa na grilla ale również świetny dodatek do dań gotowanych. Wypróbowałam ją z fasolką szparagową i pomidorami. Jestem zachwycona tym daniem. Kiełbasa z fasolką to takie klasyczne połączenie ale nie ukrywam, że dobra jakość kiełbasy w tym daniu ma decydujące znaczenie.
W związku z tym, podczas przygotowywania tego dania, postawcie na jakość i wybierzcie kiełbasę, która pobudzi Wasze kubki smakowe, tak jak to uczyniła u mnie kiełbasa wiejska.
Fasolka z kiełbasą wiejską
4 porcje
Składniki:
300 g kiełbasy wiejskiej
500 g fasolki szparagowej
1 cebula
400 g pomidorów koktajlowych
1 cebula
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
szczypta suszonego oregano do smaku
Fasolkę oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić na bok. Cebulę pokroić w cienkie krążki i zeszklić na oliwie. Następnie dodać pomidory koktajlowe i smażyć aż skórka na pomidorach zacznie pękać. Na drugiej patelni usmażyć kiełbasę pokrojoną na talarki, które ja jeszcze przekroiłam na pół.
Do cebuli z pomidorami dodać fasolkę i kiełbasę. Doprawić danie pieprzem, solą i oregano. Lekko wymieszać i podać zna gorąco z pajdą chleba, jeśli sobie ktoś życzy. Smacznego!