Jajka sadzone na obiad z warzywami i kiełbasą

Jajka sadzone na obiad to szybkie i tanie danie w tygodniu. Moje dzieci lubią smażone warzywa korzeniowe z jajkami. To danie w Szwecji jest bardzo popularne i nazywa się pytt i panna co oznacza wszystko razem na patelni. Wybieram warzywa te, które akurat mam pod ręką, kroję w kostkę i smażę na patelni. Mogą to być ziemniaki, marchewka, seler i pietruszka. Lubię tę potrawę z batatami i brukselką. Jajka sadzone pasują cudownie do warzyw.

Czasami dodaję do warzyw kiełbasę. Obiad smakuje jeszcze lepiej, zwłaszcza moim pożeraczom mięsa. Dzisiaj zrobiłam to danie w nieco innym stylu. Na ogół Szwedzi jedzą tę potrawę z buraczkami. Dzisiaj jednak przygotowałam do niego sałatkę po grecku z oliwkami, suszonymi pomidorami w oliwie, feta i mnóstwem ziół. Poza tym przyrządziłam jogurt z czosnkiem. Było pysznie!

taniobiad_przepis_jajkasadzone_codojedzenia

Jajka sadzone to uniwersalny obiad. Bardzo lubię jajka pod każdą postacią. Jeśli smażę jajka sadzone to koniecznie żółtko musi być półpłynne, a białko ścięte i lekko zrumienione. Takie jajka można usmażyć na specjalnej patelni tak aby białko nie rozpływało się po całej patelni. Ja używam zwykłą patelnię do smażenia. Mam tyle kuchennych akcesoriów, że szafy pękają w szwach.

jajkasadzone_przepis_codojedzenia_kielbasa

Jajka sadzone z warzywami

4 porcje

Składniki:

4 jajka

1 czosnek solo

3 duże ziemniaki

1 marchewka

200 g selera

1 pietruszka

1 mała cebula

400 g kiełbasy

sól, pieprz i oregano do smaku

Grecka sałatka

100 g feta

20 kalamata oliwek

10 suszonych pomidorów w zalewie

80 g rukola

2 gałązki mięty pieprzowej

mały pęczek natki pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

sól i czarny pieprz do smaku

jajka sadzone przepis codojedzenia

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w małą kostkę. Dodaj do cebuli i smaż aż warzywa się zrumienią i będą miękkie. Następnie pokrój kiełbasę w kostkę. Odsuń na bok warzywa i usmaż kiełbasę. Dopraw danie przyprawami i oregano. Na drugiej patelni usmaż jajka sadzone.

Umieść składniki na sałatkę w misce. Ser feta pokrój w kostkę. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i polej sałatkę. Danie można podać dodatkowo z sosem jogurtowo czosnkowym. Smacznego!

 

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *