Zapraszam dzisiaj na obiad po szwedzku czyli pytt i panna. Jest to bardzo popularne danie, które praktycznie można zrobić ze wszystkiego. Na danie składają się pokrojone w kostkę warzywa i mięso, uwieńczone sadzonym jajkiem i buraczkami. Można również przygotować to danie w wersji wegetariańskiej z batatami i jarmużem.Najbardziej jednak popularne jest pytt i panna z kiełbasą, tak zwaną falukorv. Dla odmiany przyrządziłam dzisiaj pytt i panna z łososiem. Muszę przyznać, że równie smaczne danie jak w wersja mięsna czy jarska.
Pytt i panna z łososiem
Składniki:
na 4 porcje
4 duże ziemniaki
1 batat
1 duża cebula
1 czosnek solo
2 łyżki oleju
sól i czarny pieprz do smaku
600 g fileta z łososia
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
pieczone buraczki, marynowane w occie
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oleju. Obierz ziemniaki i batata, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż mieszając od czasu do czasu, tak aby warzywa równomiernie się zrumieniły. Pokrój łososia w kostkę i usmaż na drugiej patelni. Dodaj do warzyw wraz z koprem i wymieszaj. Na oddzielnej patelni usmaż jajka sadzone. Podaj danie z jajkiem, posypane szczypiorkiem i buraczkami.
1 Komentarz
z pewnością by mi smakowało