Dorsz skrei z risotto. Jeśli jeszcze nie jedliście dorsza skrei to bardzo polecam. Pyszny gatunek dzikiego dorsza o delikatnym smaku. Ryba pochodząca z morza arktycznego, a w smaku jak słodkowodna. Po usmażenia bardzo biała i błyszcząca. Idealna do risotto! Odkryłam dorsza skrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym. Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym masłem i podaję z risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad. Łosoś, śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam.
Dorsz skrei
Składniki:
na 4 porcje
600 g filetów z dorsza
50 g zmielonych migdałów
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju + 2 łyżki masła do smażenia
killa plasterków cytryny lub limonki
Risotto
200 g ryżu, u mnie avorio
1 szalotka
2 łyżki masła
700 ml rybnego bulionu lub warzywnego (dodaj rybnego sosu)
4 łyżki utartego parmezanu
sól do smaku
Do podania
zielony groszek z wody
kopeker do posypania
karmelizowane plasterki cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
Pokrój szalotkę bardzo dobro i zeszklij na maśle. Dodaj ryż. Smaż aż ryż stanie się błyszczący i przezroczysty. Zacznij stopniowo dodawać rybny bulion. Jeśli używasz warzywnego bulionu dodaj 2 łyżki rybnego sosu. Dolewaj bulion i gotuj risotto na wolnym ogniu, około 20 minut. Risotto powinny być kremowe, ale nie rozgotowane. Na koniec dodaj parmezanem i dopraw risotto solą. Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie, odcedź. Usmaż plasterki cytryny na maśle. Dodaj miód. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Dopraw kawałki dorsza solą i pieprzem. Zamocz w rozmąconym jajku i obtocz w zmielonych migdałach lub bułce. Smaż rybę na złoty kolor po obu stronach. Ryba w środku powinna być śnieżnobiała i błyszcząca. Podaj skrei z risotto, groszkiem i karmelizowaną cytryną. Posyp koperkiem.
5 komentarzy
Poezja! :)
Dziękuję bardzo!
Bardzo interesujące danie, wygląda bardzo elegancko. Przygotuję na jakąś wyjątkową okazje.
Wspaniale się prezentuje :)
Dzięki Ruda!