Ryba na obiad, u nas przynajmniej 3 razy w tygodniu. Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym to wyśmienite danie na obiad. Bardzo lubię rybę z grzybami, więc kiedy w końcu znalazłam pierwsze kurki w lesie, od razu wiedziałam jak je wykorzystam.
Polecam również sos śmietankowo cytrynowy, który idealnie pasuje do ryby, nie tylko dorsz. Sos podkreśla smak ryby. Jest banalnie prosty w wykonaniu, a w wersji bezglutenowej proponuję zagęścić sos żółtkiem zamiast tradycyjnej mąką.
Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym
Składniki:
na 4 porcje
600 g fileta z dorsza
2 łyżki masła + 2 łyżki do kurek
1 łyżka oleju
sól i czarny pieprz do smaku
300 g kurek
1 łyżka posiekanego rozmarynu
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Sos śmietankowo cytrynowy
1 szalotka
300 ml śmietany , u mnie wysokoprocentowa
1 łyżka masła
1 żółtko
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
szczypta szafranu
szczypta białego pieprzu
sól do smaku
Podziel dorsza na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło i olej na patelni i usmaż rybę. Smaż rybę po obs stronach, około 3 minut w zależności od grubości fileta. Dobrze usmażona ryba powinna być lśniąca i ładnie się dzielić.
Przygotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem i dodaj do szalotki razem z z sokiem z cytryny, przyprawami i koperkiem. Zagotuj sos mieszając energicznie. Gotuj przez 3 minuty.
Rozgrzej masło i usmaż kurki w dosyć wysokiej temperaturze. Kurki powinny się naprawdę smażyć, a nie gotować. Dodaj pietruszkę i rozmaryn, przypraw solą i pieprzem i smaż jeszcze przez minutę. Podaj usmażonego dorsza z sosem, pikantnymi kurkami i ziemniakami (na zdjęciu smażone młode ziemniaki w mundurkach).
4 komentarze
Wygląda mega apetycznie u nas rybka tez często… Pycha
Zdrowo!
Uwielbiam kurki, ale z rybką ich jeszcze nie jadłam
No to trzeba spróbować!