Słodkie burgery z malinową frużeliną. Prawda, że przypominają wyglądem dobrze obłożone wytrawne burgery! Do przyrządzenia burgerów na słodko można wykorzystać dowolny przepis na czekoladowe ciastka, upiec małe bezy i przyrządzić owocowy sos, np. frużelinę z malin. Słodkie burgery to połączenie kilka przepisów w jeden. Dobrego nigdy nie za dużo!
Słodkie burgery można przyrządzić z dowolnie wybranych czekoladowych ciastek. Ciasteczka powinny być w miarę miękkie. Porcja poniżej to przepis na 14 małych słodkich burgerów.
Słodkie burgery
Składniki:
Ciastka czekoladowe
28 sztuk
200 g gorzkiej czekolady +100 g, u mnie 70% kakao
225 g mąki
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
szczypta soli
50 g golden syropu
100 g muscovado cukru
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Rozpuść 200 g czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj kakao, golden syrop i zamieszaj. Utrzyj masło z cukrem muscovado. Wymieszaj z mąką i sodą. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i czekoladę grubo pokrojoną. Wymieszaj i wstaw ciasto do lodówki do zastygnięcia. Uformuj potem 28 kulek ze schłodzonego ciasta i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między kulkami. Ciastka rozrastają się. Piecz ciastka przez około 12 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka powinny być jakby lekko niedopieczone. Po ostygnięciu będą gotowe.
Beza
3 duże białka
180 g cukru
1 łyżeczka kukurydzianej lub ziemniaczanej skrobii
1 łyżeczka octu
Malinowa frużelina
250 g
90 g cukru
1 łyżeczka ziemniaczanej skrobii
2 listko żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku
Dodatkowo
250 ml kremówki
Ubij białka na sztywno.Kiedy białka będą już sztywne dodaj ocet, a pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier po łyżce. Ubijaj aż cukier się rozpuści. Na koniec dodaj skrobię i zmiksuj raz. Na blasze wyłożonej papierem uformuj dosyć płaskie bezy. Wstaw bezy do piekarnika nastawionego na 120ºC i piecz przez 90 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezy do wysuszenia, można całą noc.
Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. W małym garnuszku umieść maliny, cukier i ziemniaczaną skrobię. Zagotuj i mieszaj aż cukier się rozpuści. Frużelinę można przetrzeć przez sito, ja przetarłam. Na końcu dodaj żelatynę, zamieszaj i odstaw do schłodzenia. Uformuj burgery wkładając między dwa czekoladowe ciastka bezę,po łyżce ubitej kremówki, polewając frużeliną.
3 komentarze
Wyglądają na bardzo dietetyczne :D
genialny pomysł
Dzięki!