Za miesiąc wigilia i święta! Już przygotowuję świąteczne przepisy i dzisiaj zapraszam na pierwszy z nich, świąteczne ciastka czekoladowe z biało czerwonymi landrynkami. Uwielbiam piec ciastka na święta, bo piekę je w małych porcjach i po kilka rodzajów. Świąteczne ciastka czekoladowe są niesamowicie pyszne i miękkie jak brownie. Przyozdobiłam je landrynkami, które niedawno kupiłam na świątecznym jarmarku. Te cukierki Szwedzi nazywają polkagris. To tradycyjne cukierki na Boże Narodzenie. Bardzo je lubię.
Polkagris to cukierki o lekko miętowym smaku, więc pomyślałam, że do czekolady będą idealnie pasować. Nie pomyliłam się. Ciastka wyglądają bardzo zachęcająco i wierzcie mi mojej gromadce w domu nie trzeba było mówić dwa razy aby się poczęstowali. Upiekłam je z połowy porcji i od razu pożałowałam. bo poszły jak woda! Dlatego poniżej znajdziecie przepis na całą porcję, z której upieczecie szesnaście mocno czekoladowych ciasteczek. Te świąteczne ciastka czekoladowe na pewno zrobią furorę! Czekolada na święta nigdy nie zawodzi.
Świąteczne ciastka czekoladowe
Składniki:
na 16 ciastek
350 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
50 g masła
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
szczypta soli
150 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
60 g pszennej mąki
Do dekoracji
100 g mlecznej czekolady
20 cukierków polkagris, rozdrobnionych
Nastaw piekarnik na 180ºC. W kąpieli wodnej rozpuść 200 g pokrojonej czekolady i masło. Odstaw na bok aby mieszanka lekko przestygła. W misce zmiksuj cukier z jajkami, solą i wanilią. Miksuj przez 8 minut aby dobrze napowietrzyć masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i resztę grubo pokrojonej czekolady. Do jajecznej masy dodaj schłodzoną czekoladę i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw masę na 15 minut. Przygotuj blachę z piekarnika i przykryj papierem do pieczenia. Nakładaj po dwie łyżki czekoladowej masy w odstępach. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 8 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut, ale wszystko zależy od piekarnika. Ciastka po upieczeniu są jakby niedopieczone ale stają się twardsze jak ostygną. Rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Zamocz ciastka jednym końcem i posyp pokruszonymi cukierkami. Ułóż na metalowej kratce do zastygnięcia. Ciastka zachowują świeżość do tygodnia.
SparaSpara
15 komentarzy
Intensywnie czekoladowe :)
Bardzo! Wykorzystałam do nich wszystkie zapasy czekolady!
W takim razie zapasy trzeba uzupełnić xD
Czekolady jakiej marki są Twoimi ulubionymi? :)
Ja lubię te z Ekwadoru i kupuję faird trade.
Takie ciastka mogę jeść nie tylko od święta ;)
Bajeczne, ale i cukierkach mogę pomarzyć, pewnie ich nie znajdę u nas.
No nie wiem, może gdzieś przez internet…
Ciasteczka prezentują się genialnie, muszą być przepyszne!
ehhh szkoda, że u nas takich cukierków brak, podobnie jak naprawdę trudno kupić takie lukrecjowe, które uwielbiam czy cukier perlisty :(
bardzo ale to bardzo lubię takie ciastka mocno czekoladowe i kocham połączenie czekoladowo-mietowe :) miłego weekendu!
U nas miętowe i lukrecjowe pod dostatkiem! Pozdrawiam!
Pyszne ciasteczka i te pokruszone cukiereczki, mniam!!!
Piękne i pewnie bardzo smaczne, choć ja osobiście za czekoladą nie przepadam :)
O matko, obłędnie wyglądają :-)Lubie połączenie czekolady i mięty :-)
Piszesz, że miękkie jak brownie, to super. Myślę, że sprawdziłyby się w naszym domu :)
Twoje ciasteczka prezentują się obłędnie! Koniecznie muszę wypróbować Twoją recepturę. Jedynie pominę cukierki bo ciężko będzie je dostać, a sama rozkosz z czekolady powinna zaspokoić moje oczekiwania wobec tych apetycznych cudaków.