829
Pyszne ciasteczka z milky way batonikami to nowe ulubione ciasteczka moich dzieci. Za każdym razem tak mówią jak upiekę jakieś nieznane im ciasteczka. Najpierw upiekłam maślane ciasteczka z dżemem malinowym, które od razu stały się faworytami i były nimi długo dopóki nie upiekłam kolorowe ciasteczka funfetti. Teraz królują ciasteczka z Milky Way!
Przepis na ciasteczka z Mliky Way
Składniki:
- 5 dl mąki
- 1 łyżka polenty
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 170 g masła, miękkiego
- 8 milky ways maxi
- 2 dl brązowego cukru
- ½ dl cukru
- 2 jajka
- nasiona vanilii z jednej laski
Wykonanie:
- Cukier, wanilię i masło utrzyj na puszystą masę, po czym dodaj jajka. Przesiej mąkę z sodą, posiekaj milky ways maxi i dodaj do masy. Wymieszaj, zrób rulon i owiń w folię. Włóż ciasto do lodówki na conajmniej 6 godzin lub na noc.
- Schłodzone ciasto podziel na grube talarki, ułóż ciastka na blasze wyłożonej pergaminem – zachowaj odstępy między ciastkami.
- Piecz maślane ciastka na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut.
12 komentarzy
fajne ;) ja też lubię te batoniki
Twoja córcia na pewno by je polubiła!
Witaj!
Ponieważ w tamtym roku brałaś udział w konkursie Czas na Piknik! organizowanym przeze mnie, mam przyjemność zaprosić Cię ponownie do zabawy. W tym roku piknikujemy przez cały Maj, zaś akcja realizowana jest tylko przez mój blog, z wykluczeniem agregatorów. Żeby wziąć w niej udział, wystarczy przygotować potrawę idealną na piknik :)
Dodatkowo na zakończenie akcji rozdam 5 prezentów od Home&You, w tym kosze piknikowe.
Wszystkie szczegóły oraz zasady akcji znajdziesz tutaj: Czas na piknik
Serdecznie zapraszam Cię do zabawy.
Czas na piknik, piknik, piknik! :)
Pozdrawiam
Usagi z W kuchni Usagi
P.S. A ja chętnie na piknik zabiorę te ciasteczka :)
A to juz sie dołączam!
Ja zachwycam sie zdjeciami,piekne,pozdrawiam.
Dziekuje!
fajny pomysł na batonikowe ciasteczka:)
Dziekuje Aniu!
Ale genialny pomysł! Przepadam za MIlky Wayami, w ciastkach również muszą smakować pysznie ;)
Dziekuje! Ciasteczka bardzo polecam!
Wyglądają smakowicie :)
Dziekuje Gin!