Dzisiaj chodziło za mną coś wytrawnego i słonego do piwa. Upiekłam serowe krakersy zaostrzone chili, pyszne, pachnące serem cheddar. Pyszna przekąska do piwa, czy po prostu wytrawne ciasteczka zamiast słodkości. Bardzo lubię serowe krakersy, a te nie dość, że są smaczne to jeszcze bardzo proste w wykonaniu.
Domowe krakersy można doprawić ziołami lub przyprawami. Często używam chili, kajeńskiego pieprzu lub oregano do wypieku tej pysznej przekąski.
Serowe krakersy
około 30 sztuk
Składniki:
200 g cheddar sera
3 łyżki masła
100 g mąki
½ łyżeczki ugniecionych płatków chili
1 łyżka mleka
Zetrzyj ser na tarce na najmniejszych oczkach, dodaj miękkie masło, zgniecione w moździerzu chili, mąkę i mleko. Zagnieć ciasto i rozwałkuj.
Pokrój ciasto w małe kwadraty za pomocą radełka do pizza i nakłuj dziurkę patyczkiem na środku. Ułóż krakersy na blaszy wyłożonej pergaminem. Piecz krakersy w piekarniku nagrzanym na 200ºC przez 10-12 minut, aż będą złote.
2 komentarze
Oj tak, robiłam je już kilka razy i zdecydowanie uwielbiam. :)
aż slinka leci ;)))