Dzisiaj chodziło za mną coś wytrawnego i słonego do piwa. Upiekłam serowe krakersy zaostrzone chili, pyszne, pachnące serem cheddar. Pyszna przekąska do piwa czy po prostu wytrawne ciasteczka zamiast słodkości.
Przepis na serowe krakersy
Składniki:
- 200 g cheddar sera
- 3 łyżki masfia
- 100 g mąki
- ½ łyżeczki ugniecionych płatków chili
- 1 łyżka mleka
Wykonanie:
- Zetrzyj ser na tarce na najmniejszych oczkach, dodaj miękkie masło, zgniecione w moździerzu chili, mąkę i mleko. Zagnieć ciasto i rozwałkuj.
- Pokrój ciasto w małe kwadraty za pomocą radełka do pizza i nakłuj dziurkę patyczkiem na środku.
- Ułóż krakersy na blaszy wyłożonej pergaminem. Piecz krakersy na 200ºC przez 10-12 minut, aż będą złote.
2 komentarze
Oj tak, robiłam je już kilka razy i zdecydowanie uwielbiam. :)
aż slinka leci ;)))