Brownies, mocno czekoladowe i słodkie ciasto tym razem upiekłam w postaci ciasteczek. Bardzo jestem zadowolona z tego wypieku. Ciasteczka są lekko chrupiące na wierzchu, a w środku miękkie z kawałkami rozpuszczonej czekolady. Masa na ciasteczka brownies jest trochę gęściejsza dzięki grubo pokrojonej czekoladzie, ale żeby jeszcze bardziej ułatwić formowanie ciasteczek wstawiłam masę do lodówki na godzinę. Po upieczeniu ciastka najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku
Składniki:
na 22 ciasteczka
225 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao
25 g masła, u mnie solone
150 g cukru
50 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 ½ łyżeczki nescafé w proszku
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g białej i gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, lekko ostudź. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i zmiksuj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem, kawą i grubo pokrojoną czekoladą. Dodaj do masy i wymieszaj. Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj dwie blachy do pieczenia i wyłóż je pergaminem. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej). Formuj okrągłe ciasteczka, mniej więcej 2 łyżki stołowe masy na jedno ciastko . Układaj ciastka w lekkich odstępach. Piecz ciastka przez 10 minut.
9 komentarzy
Cudowne ,też kiedyś piekłam w formie ciasteczek ,ale za dużo zjadłam…
Tak, baaardzo pociągające…
smakowite! :)
Dziękuję!
pysznie wyglądają, lubię ciasta brownie więc zapisuje przepis i na pewno sobie takie zrobię:)
Polecam!
Świetne ciasteczka :)
Wspaniałe, takie mocno czekoladowe!
idealne!!