No i mamy piątek! Już po obiedzie, a teraz czas na podwieczorek, U mnie dzisiaj brownie mocno czekoladowe i ciągnące o lekkim karmelowym smaku. Porcja nie za duża ale brownie jest tak sycące, że kawałeczek wystarczy na długo.
Przepis na brownie z kawałkami czekolady
Składniki:
na kwadratową foremkę o boku 20 cm
- 180 g masła
- 180 g czekolady, 70 % kakao
- 80 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 50 g białej czekolady, z grubsza pokrojonej
- 50 g mlecznej czekolady, z grubsza pkrojonej
- 3 jajka
- 240 g muscovado cukru
Wykonanie:
- Masło i czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Jajka i cukier ubij na puszystą masę.
- Pokrój białą i mleczną czekoladę na mniejsze kawałki. Przesiej mąkę z kakao.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę i masło do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę z kakao i obie czekolady. Wymieszaj delikatnie.
- Wylej masę do foremki wyłożonej pergaminem. Wygładź.
- Piecz brownie na 175ºC (termoobieg) przez 20 minut.
- Wyjmij z piekarnika i dobrze ostudź przed pokrojeniem.
Brownie jest mocno czekoladowe z kawałkami białej i mlecznej czekolady, a dodatek muscavado cukru powoduje, że brownie jest lekko ciągnące. Moje dzieci uwielbiają brownie wszelakiej maści. Brownies z marshmallows, brownie z dynią to przepisy, które już tu prezentowałam na blogu. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej to polecam brownie bezglutenowe, które ja sama bardzo lubię.
17 komentarzy
Piękne. Uwielbiam, dawno nie piekłam.
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję!
Zdecydowanie moje ulubione ciacho czekoladowe! :)
Lubię nie powiem…
uwielbiam takie mega czekoladowe wypieki <3
Jak czekoladowe to czekoladowe!
Dziekuje za wpis o zupie dal. Odpowiadam troche z opoznienie z powodu przeprowadzki. Znam dwa przepisy na kolooche. Jeden mozesz znalezc na blogu – http://mirosixgotuje.blox.pl/2013/04/Kolucheh-8211-iranskie-ciastka.html, a drugi na tej stronie – http://www.aashpazi.com/koloocheh. Ten pierwszy jest pyszny, chociaz jednak nie przypomina dokladnie takich kolooche jakie jadlam w Iranie. Drugiego jeszcze nie wyprobowalam, czeka w kolejce. Serdecznie pozdrawiam!
Dziękuję! no wLaśnie też robiłam, ale nie smakowały jak te irańskie… Na pewno niedługo wypróbuję! Pozdrawiam serdecznie!
Dawno nie piekłam, aż się głodna zrobiłam….
Na pewno byś się najadła…
lubię takie ciasta
Tak, proste w wykonaniu
czy zamiast cukru muscovado można użyć cukru białego?
Oczywiście, że można ale brownie będzie trochę inne w smaku…mniej karmelowe
jak czytam, że coś jest „sycące” to mam odruch… na NIE!
Mam ochotę zrobić to ciasto na Święta Bożego Narodzenia🎄🎅
Jak najbardziej Marysiu!