Długo się zastanawiałam jaki przepis na niedzielne ciasto wam zaproponować. Ze względu na prośby o ciasto bezglutenowe wybór padł na pyszne brownie oczywiscie bezglutenowe.
Co takiego to brownie zawiera, ze jest bezglutenowe? Czarna fasole! Nie zartuje, a brownie jest tak pyszne, ze się nie spodziewałam… Moja rodzinka toleruje gluten, ale to brownie na pewno zrobię nie jeden raz. Jest takie wilgotne i delikatne w smaku, a fasoli w ogóle się nie wyczuwa.
To brownie zawiera jedynie trzy łyżki oleju kokosowego i 200 g gorzkiej czekolady, więc jest też o wiele mniej kaloryczne niż brownie mocno czekoladowe.
Przepis na pyszne brownie bezglutenowe
Składniki:
20 brownies
foremka 30 cm x 20 cm
- 450 g ugotowanej czarnej fasoli, purre
- 3 łyżki oleju kokosowego (może być rzepakowy)
- 3 jajka
- 1 ½ dl kakao
- 1 łyżeczka waniliowego extraktu
- 2 dl brązowego cukru
- 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- szczypta soli
Wykonanie:
- Fasolowe purre, olej, kakao,waniliowy extrakt, cukier i połowę posiekanej czekolady wymieszaj mikserem. Na końcu dodaj jajka i pomiksuj przez chwilę.
- Wyłóż masę do foremki wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp resztą czekolady.
- Piecz brownie w piekarniku na 170ºC (termoobieg) przez 20 minut. Ostudź brownie przed pokrojeniem.
ojj pyszności
Bylo pysznie!