Kladdkaka to najpopularniejsze ciasto w Szwecji. Jest to jedyne ciasto czekoladowe, ktore moje dzieci same umia upiec. Czesto przychodzac z pracy zastaje juz tylko resztki tego ciasta. Jeszcze lekko cieple ciasto jemy zawsze z lodami. Kiedy kladdkaka juz przestygnie i oczywiscie kiedy jeszcze jest pare kawalkow do zjedzenia ubijam smietanke. Mnie wlasnie smakuje kladdkaka, kiedy jest juz dobrze przestudzona.
Kladdkaka nie wolno piec za dlugo, bo bedzie wtedy twarda. Ciasto musi byc w srodku wilgotne, a na powierzchni troche chrupkie . Ciasto to nie wyrasta za mocno, a idea ciasta zreszta jest taka, ze to ma wlasnie byc cienki placek. To ciasto to prawdziwa czekoladowa bomba, a co za tym idzie mnostwo kalorii. No ale co tam, do odwaznych swiat nalezy!
Oto przepis
Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
Skladniki:
na foremke o srednicy 25 cm
- 100 g miękkiego masła
- 2 dl cukru
- 2 jaja
- 1 ½ dl mąki
- ½ dl kakao
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Ubij masło i cukier na puszystą mase. Dodaj po jednym jajku.
- Wmieszaj mąkę, kakao, wanilie i proszek do pieczenia.
- Roztop czekoladę i dodaj do masy.
- Wylej ciasto do wysmarowanej formy i piecz na 160ºC (termoobieg) 20 minut.
- Ostudz i podawaj z bita smietana lub lodami, ewentualnie malinami.
4 komentarze
Jadłam właśnie w Szwecji i była zachwycona, jednak do tej pory jakoś nie skusiłam się, żeby upiec samodzielnie.
Twoje wygląda bardzo apetycznie, może więc w końcu zrobię :)
Pozdrawiam!
Witaj! Nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog. Zapraszam na http://www.mad-aboutfood.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html :) Pozdrawiam!
O dziekuje! Pozdrawiam serdecznie
Od czasu do czasu można zaszaleć ;)