Sernik dyniowy z orzechami i cynamonem

przepis na sernik dyniowy

Ten serniczek miał poczekać do świąt, ale musiałam go wypróbować wcześniej, bo byłam bardzo ciekawa jak dyniowy sernik z bakaliami może smakować. Dlaczego? Dlatego , bo jest to sernik dyniowy, nieco nietypowy ! Kiedyś musi być pierwszy raz więc zawinęłam rękawki i upiekłam  sernik z dynią i cynamonem.

Ciekawość zaspokoiłam, a jakże. Sernik bardzo mi smakował. Muszę przyznać, że to typowo świąteczny sernik, bo ozdobilam go białą czekoladą i bakaliami. Do pokruszonych ciastek na spód dodałam orzechy laskowe i cynamon.

dyniowy sernik z bakaliami

Po serniku już ani śladu, ale pozostały po nim zdjęcia. Smacznego ogladania! Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Dyniowy sernik z bakaliami

24 kawałki, prostokątna forma o wymiarach 25 cm x 35 cm

Składniki:

Spód do sernika

150g ciastek digestive

1 ½ dl orzechów laskowych

1 łyżeczka cynamonu

30 g masła, roztopionego

Masa serowo dyniowa

500 g twarogu do sernika

200 g musu z dyni

200 g cukru

1 łyżka waniliowego cukru lub extraktu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 żółtko

2 jajka

Polewa do sernika

100 g białej czekolady

3 łyżki śmietany kremówki

50 g rodzynek

50 g orzechów laskowych, z grubsza posiekanych

Zacznij od spodu. Pokrusz ciastka, grubo posiekaj orzechy, dodaj cynamon i roztopione masło. Wymieszaj. Masa będzie wciąż sypka ale wyraźnie wilgotna. Wyłuż foremkę  pergaminem i rozprowadź równomiernie okruszki, dociskając do dna foremki. Zostaw dwie łyżki okruszków do posypania wierzchu. Włóż do lodówki na 30 minut.

Mus dyniowy zrobiłam tym razem z ugotowanej dyni. Można użyć musu z pieczonej dyni. Ja mam zawsze pod ręką gotowe puree, które trzymam w zamrażalce. Ważne jest aby dynia i pozostałe składniki na masę dyniowo serową były w pokojowej temperaturze.

Zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią. Ubij pianę w osobnym naczyniu. Dodaj twaróg, dyniowe puree i cynamon do masy żółtkowej. Zmiksuj krótko mikserem. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj łyżką.

Wyjmij spód z lodówki i napełnij masą serowo – dyniową. Posyp na wierzchu resztą okruszków i piecz w piekarniku nagrzanym na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 180ºC) przez 40 minut. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika i ostudź.

W miedzyczasie rozpuść  białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę, aby polewa była aksamitna po zastygnięciu. Rozprowadź polewę po serniku i natychmiast posyp orzechami i rodzynkami.

 

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *