Ten serniczek miał poczekać do świąt, ale musiałam go wypróbować wcześniej, bo byłam bardzo ciekawa jak dyniowy sernik z bakaliami może smakować. Dlaczego? Dlatego , bo jest to sernik dyniowy, nieco nietypowy ! Kiedyś musi być pierwszy raz więc zawinęłam rękawki i upiekłam sernik z dynią i cynamonem.
Ciekawość zaspokoiłam, a jakże. Sernik bardzo mi smakował. Muszę przyznać, że to typowo świąteczny sernik, bo ozdobilam go białą czekoladą i bakaliami. Do pokruszonych ciastek na spód dodałam orzechy laskowe i cynamon.
Po serniku już ani śladu, ale pozostały po nim zdjęcia. Smacznego ogladania! Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Dyniowy sernik z bakaliami
24 kawałki, prostokątna forma o wymiarach 25 cm x 35 cm
Składniki:
Spód do sernika
150g ciastek digestive
1 ½ dl orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
30 g masła, roztopionego
Masa serowo dyniowa
500 g twarogu do sernika
200 g musu z dyni
200 g cukru
1 łyżka waniliowego cukru lub extraktu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
2 jajka
Polewa do sernika
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki
50 g rodzynek
50 g orzechów laskowych, z grubsza posiekanych
Zacznij od spodu. Pokrusz ciastka, grubo posiekaj orzechy, dodaj cynamon i roztopione masło. Wymieszaj. Masa będzie wciąż sypka ale wyraźnie wilgotna. Wyłuż foremkę pergaminem i rozprowadź równomiernie okruszki, dociskając do dna foremki. Zostaw dwie łyżki okruszków do posypania wierzchu. Włóż do lodówki na 30 minut.
Mus dyniowy zrobiłam tym razem z ugotowanej dyni. Można użyć musu z pieczonej dyni. Ja mam zawsze pod ręką gotowe puree, które trzymam w zamrażalce. Ważne jest aby dynia i pozostałe składniki na masę dyniowo serową były w pokojowej temperaturze.
Zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią. Ubij pianę w osobnym naczyniu. Dodaj twaróg, dyniowe puree i cynamon do masy żółtkowej. Zmiksuj krótko mikserem. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Wyjmij spód z lodówki i napełnij masą serowo – dyniową. Posyp na wierzchu resztą okruszków i piecz w piekarniku nagrzanym na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 180ºC) przez 40 minut. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika i ostudź.
W miedzyczasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę, aby polewa była aksamitna po zastygnięciu. Rozprowadź polewę po serniku i natychmiast posyp orzechami i rodzynkami.
6 komentarzy
Fajny przepis na sernik :)
Dziekuje i pozdrawiam
o, uwielbiam wszystko co z dynią, a sernik to po prostu ubóstwiam – to musi być połączenie doskonałe!
Nie myslalam, ze az takie dobra poloczenie
serniki uwielbiam; a takiego z dynia jeszcze nie próbowałam
to musisz koniecznie sprobowac