Dla fanów makowca i sernika przychodzimy z przepisem idealnym łączącym te dwa ciasta – seromakowiec. Jeżeli nie mogliście się zdecydować, które ciasto upiec, warto połączyć te dwa tradycyjne przepisy.
Za chwilę zacznie się świąteczna gorączka przygotowań i już teraz warto przetestować wypieki, jakie będziecie chcieli zaserwować na świątecznym stole. Lepiej spróbować zawczasu, by mieć czas na ewentualne doskonalenie przepisu. Poza tym, to ciasto nie potrzebuje specjalnej okazji, bo smakuje wybornie! Nie warto ograniczać tak wybornych ucz tylko do świąt.
Seromakowiec to połączenie klasycznego sernika z masą makową, którą można dostać w sklepie spożywczym. Taka gotowa masa zaoszczędzi nam sporo czasu. Można też samemu przygotować taką masę. Jeżeli jesteście ciekawi, jak ją zrobić, spieszymy z przepisem. Jeżeli zdecydujecie się na zakup gotowej masy, możecie przejść do kolejnego kroku.
350 gram zmielonego maku (lub zwykłego) wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem ponad jego powierzchnię. Przykrywamy miskę i zostawiamy, najlepiej na kilkanaście godzin. Do naszego ciasta będziemy potrzebować zimnego maku. Jak już ostygnie, odciskamy z niego wodę. Bierzemy sitko i kładziemy gazę. Odsączoną masę wkładamy do miski. Jeżeli kupiliśmy już zmielony mak, to nie musimy nic więcej z nim robić. Jeżeli zalaliśmy zwykły mak, naszą powstałą masę musimy zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa – czynność powtarzamy dwukrotnie. 70 gram rodzynek zalewamy wrzątkiem i wycieramy ręcznikiem papierowym. 50 gram orzechów włoskich siekamy na drobne kawałeczki. Do masy makowej dodajemy przygotowane wcześniej rodzynki i orzechy, dalej 60g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 3 łyżki brązowego cukru, 5 łyżek miodu i 1 łyżkę masła. Całość mieszamy do połączenia się masy w jedną całość. Przygotowujemy dwie miski, do jednej dodajemy 3 żółtka, do drugiej 4 białka. Do miski z żółtkami dodajemy 4 łyżki zwykłego cukru i ucieramy. Do drugiej miski dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie do masy makowej dodajemy delikatnie zawartość obydwu misek i mieszamy.
W pierwszej kolejności przygotowujemy spód naszego ciasta. Do miski dodajemy 70g cukru pudru, 230g mąki pszennej, 150g zimnego masła i jedno żółtko. Całość ugniatamy. Powstałe ciasto odkładamy do lodówki na około 2h. Wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy, wykładamy blachę papierem do pieczenia, wkładamy nasz spód i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto ostawiamy do ostygnięcia.
Jak przygotować masę serową? Oddzielamy białko od żółtka z 4 jajek. Do miski z żółtkami dodajemy masło, 200 gram białego cukru i miksujemy. Ciągle miksując dodajemy 1 kilogram białego sera twarogowego. Nasze białka ubijamy na sztywną pianę (w osobnej misce). Dodajemy ubite białka i 1 budyń waniliowy bez cukru i całość mieszamy za pomocą łyżki kuchennej.
Na nasz ostudzony spód wykładamy masę makową (dostosuj grubość do preferencji smakowych) a na nią masę serową. Ważne, żeby nie był za dużo ciasta w blaszce. Na wierzch możesz dodać trochę masy makowej i zrobić finezyjny wzorek, np. w kratkę. Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Gotowe, przepyszny seromakowiec!
Po więcej sernikowych inspiracji zapraszamy na nasz profil na Facebooku „Ja Cię SERniczę” .
Artykuł Sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka