Czy różnią się klopsy od mielonych? Pewnie tym, że klopsy gotuje się w sosie, a mielone smaży. Dzisiaj na obiad przyrządziłam klopsy w sosie pomidorowym, obficie posypane mozzarellą. Tak przyrządzone klopsy można podać z makaronem, ryżem lub kaszą. Wybrałam kaszę z pszenicy, bo lubię zjeść coś nowego.
Kasza z pszenicy jest delikatna w smaku i świetnie pasuje do mięsa w sosie. Przypomina konsystencją płatki owsiane, te oryginalne. Wcześniej zapoznałam Was z pszenicą kamut, którą podaję do dań na ciepło, ale też dodaję do sałatek. Klopsy pasują z każdą kaszą. Bardzo lubię kasze, więc u mnie często gości zamiast ryżu lub makaronu.
Klopsy można ugotować w garnku lub piekarniku. Lubię zapiekać je w sosie pomidorowym z mozzarellą. Wybór m^ęsa jest dowolny. Można wybrać wieprzowinę, wołowinę, a nawet mielone z kurczaka.
Klopsy w sosie pomidorowym
6 porcji
Składniki:
1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe
1 cebula
100 ml śmietanki
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 kartony krojonych pomidorów, 800 g
1 łyżeczka soli czosnkowej
biały i czarny pieprz do smaku
1 łyżka suszonego oregano
250 g mozzarella
150 g kaszy z pszenicy
Cebulę pokroić w kostkę. Zmiksować ze śmietaną i wymieszać z solą i przyprawami. Dodać do mięsa i wyrobić farsz. Formować 12 klopsów. Ułożyć w 3 rzędach w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory wlać do garnka. Doprawić solą, przyprawami i oregano. Zagotować. Polać sosem klopsy i posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nastawionego na 200ºC i zapiekać przez 20 minut.
W międzyczasie ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Podać klopsy z kaszą, polać obficie sosem. Opcjonalnie można posypać startym parmezanem i rukolą. Smacznego!