Co powiecie na chili con carne, tani obiad ? Dawno nie gotowałam, więc trzeba było odświeżyć pamięć.Chili con carne oznacza chili sos, czy chili gulasz, który zawiera jakiegoś rodzaju fasolę, mięso mielone i oczywiście sporo chili. No ale każdy doprawia według swoich możliwości. My lubimy ostre jedzonko, więc było ostro!
To chili con carne jest inspirowane przepisem Jamiego Olivera . Moja wersja nie różni się tak bardzo od jego, poza płatkami chili, których użyłam zamiast sproszkowanej chili i pieprzu kajeńskiego. Użyłam też przetarte pomidory.
Chili con carne to takie klasyczne danie, które można jeść na wiele sposobów, z ryżem lub kromką dobrego chleba.
Chili con carne z mięsem i fasolą
5-6 porcji
Składniki:
2 cebule, średnie
2 ząbki czosnku
2 marchewki, średnie
3 łodygi selera
2 czerwone papryki
1 łyżeczka płatków chili, czubata
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka cynamonu
sól i pieprz do smaku
1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 puszka czerwonej fasoli (400g)
2 x 400 g przetartych pomidorów
600 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 doniczka kolendry
Obierz i posiekaj cebulę, czosnek, marchew i seler. Oczyść paprykę z nasion i pokrój w kostkę. Na patelni o wysokich brzegach, podsmaż warzywa na odrobinie oleju. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 5 minut.
Odcedz ciecierzycę i fasolę i dodaj do warzyw wraz z pomidorami. Na koniec dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem, octem balsamicznym i gotuj chili con carne przez 30 minut. Pod koniec gotowania wrzuć do garnka posiekane łodyżki kolendry. Liście zostaw do przybrania.
Podawać chili con carne z ryżem lub chlebem i guacamole.
2 komentarze
Ty dawno nie gotowałaś a ja nigdy ech trza jesienią nadrobic chyba ;)
No to zawijaj rekawki, niedlugo bedzie potrzeba cos na rozgrzewke