1,9K
Kolejna propozycja na świąteczny obiad polędwiczki wieprzowe z boczkiem, mozzarella i suszonymi pomidorami. Włoskie smaku należą do moich ulubionych i często goszczą na naszym stole. Polędwiczki wieprzowe lubi chyba każdy, a ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Prawidłowo przyrządzone polędwiczki wieprzowe są soczyste i lekko różowe. Bardzo popularna rolada z polędwicy , polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśno czy gulasz z polędwicy to część przepisów, które już tu publikowałam.
Przepis na polędwiczki wieprzowe z boczkiem mozzarella i suszonymi pomidorami
Składniki:
na 5 porcji
- 800 g polędwicy wieprzowej
- 150 g boczku, cienkie plasterki
- 150 g mozzarella
- garść liści bazyli
- 10 dużych suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w plasterki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Rozkrój polędwicę na kształt prostokątu i pobij tłuczkiem. Jeśli polędwica jest mała można połączyć dwie w jedną całość. Posól i popieprz.
- Ułóż plasterki boczku, jeden przy drugim, następnie pokrojoną w plasterki mozzarella, suszone pomidory i liście bazyli. Zroluj mięso i zwiąż sznurkiem do pieczenia.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni i zrumień roladę z obu stron. Włóż roladę do nagrzanego na 175ºC (termoobieg) piekarnika na 15 minut. Upieczoną roladę zawiń w folię aluminiową na 10 minut. Teraz możesz pokroić roladę na plastry.
- Podawaj roladę z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami sauté.
8 komentarzy
Pysznie!
Pogodnych świąt Gosiu!
Wzajemnie Aniu!
Wyglądają na naprawdę pyszne. Wesołych Świąt.
Dziękuję Michał!
Ale pyszności! Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę:)!
Wzajemnie Dorotko!
I am considering this dish as nice an early summer BBQ dish with fresh salads. Mmmm this looks delicious!
Thanks!