Pieczeń z mięsa mielonego z feta i bazylią… nie wiem czy wciąż można nazwać to danie pieczenią rzymską, jak sądzicie? Ale nie ważne. Zamiast jeść na około mielone kotlety warto od czasu do czasu zrobić pieczeń z mięsa mielonego lub pieczeń rzymską, którą można nadziać czym tylko się zapragnie. Przygotowanie pieczeni jest tez o wiele mniej pracochłonne, dlatego często sięgam po przepisy na to danie.
Dzisiejsza pieczeń rzymska nabrała cudownego smaku dzięki serowi feta i świeżej bazylii. Polecam również sos do pieczeni, który ugotowałam z dodatkiem ciemnej soi, sosu powstałego z pieczenia mięsa i dżemu z czerwonej borówki.
Przepis na pieczeń z mięsa mielonego z feta i bazylią
Składniki:
5-6 porcji
- 1kg mielonego mięsa, ja użyłam wieprzowo wołowe
- 150 ml śmietanki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki startej cebuli
- garść świeżej bazylii, grubo pokrojonej
Sos brązowy z soją i czerwoną borówką
- 1 szalotka
- 150 ml dżemu borówkowego
- 150 ml wrzątku
- 50 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ciemnej soi
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Z podanych składników zrób farsz. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem, a potem nałóż farsz. Piecz pieczeń na 160ºC (termoobieg) przez 40 minut.
- W tym czasie przygotuj sos. Mąke zrumień na suchej patelni, dodaj masło i mieszaj aż składniki się połączą. Następnie dodaj wrzątek cały czas mieszając, żeby się nie porobiły kluski.
- Dodaj soję, śmietanę i przyprawy, zagotuj, a na końcu dodaj dżem borówkowy.
- Podaj pieczen z puree ziemniaczanym, polaną sosem.
4 komentarze
taka pieczeń musi smakowac bosko
hmmm…
Po raz kolejny łapię się na tym, że danie, którego normalnie bym nie miała ochoty zjeść w Twoim wykonaniu wyglądają bardzo smacznie :)
O dziekuje Pola!