Domowy hummus z ciecierzycy – jak przygotować i jeść hummus

Domowy hummus z ciecierzycy jest przepyszny. Hummus to moja ulubiona warzywna pasta do smarowania. Najlepiej jednak smakuje mi domowy hummus. Przyrządzam go zazwyczaj z suchej ciecierzycy, którą najpierw moczę przez noc. Nie zawsze o tym pamiętam i wtedy sięgam po gotowaną ciecierzycę w kartonie ekologicznego pochodzenia. Ale ostatnio mam zapasy namoczonej ciecierzycy w zamrażalce. Wystarczy ją tylko wrzucić do garnka z gotującą wodą i gotować 30 minut.

domowy hummus

Domowy hummus to gęste i zdrowe smarowidło, które przyrządzam ot tak, bo miałam ochotę na coś warzywnego. Często jednak miksuję domowy hummus, kiedy przygotowuję obiad dla gości z orientalną nutą. Wtedy obok aromatycznego curry i  naan podaję hummus. Poza tym pasta hummus świetnie nadaje się do posmarowania tradycyjnych bułek. Niedawno upiekłam bułki, z których zrobiłam pyszną kanapkę z hummusem i grillowaną cukinią. W pełni wegańska kanapka jest przesmaczna i bardzo pożywna dzięki białku zawartym w ciecierzycy. To, że hummus jest tak smaczny jest dziełem przypraw do niego dodanych i tahini. Kmin rzymski, kolendra, kajeński pieprz i czosnek to podstawowe przyprawy pasty humus.  Dodatkowo dodaję świeżą kolendrę lub natkę pietruszki. Porcja hummusu znika szybko, bo to naprawdę pyszna pasta! Czasami wystarczy hummus i świeże warzywa korzeniowe do nabierania. Taka przekąska na telewizyjny wieczór jest przesmaczna i lekka. Oczywiście hummus można wzbogacić o dodatkowe warzywa. Przyrządzam hummus z buraczkami. Bardzo lubię humus z dodatkiem awokado.

hummus przepis

Zazwyczaj miksuję hummus z gotowym tahini. Czasami jednak prażę nasiona sezamu i miksuję do uzyskania oleistej masy. To właśnie jest tahini. Wydaje mi się, że domowe tahini jest mniej gorzkie. Poza tym można je zmiksować z czarnego sezamu.

kanapka z hummus

Domowy hummus z ciecierzycy

Składniki:

6 – 8 porcji

400 g ugotowanej ciecierzycy

1 czosnek solo, pieczony

1 ½ łyżeczki nasion kninu rzymskiego

1 łyżeczka nasion kolendry

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

2 łyżki tahini

sól do smaku

50 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka sezamowego oleju, opcjonalnie

3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Kanapka z hummus

1 bułka

porcja hummus

grillowana lub smażona cukinia

sałata

przepis na hummus

Ciecierzycę wsyp do malaksera. Dodaj oliwę, tahini, posiekaną kolendrę i pieczony czosnek. Nasiona przypraw zrumień na patelni i zgnieć w moździerzu. Dodaj do ciecierzycy. Zmiksuj wszystko na pastę. Dopraw hummus kajeńskim pieprzem, olejem sezamowym i solą. Jeśli pasta jest wciąż bardzo gęsta można dodać odrobinę wody. Montowanie kanapki. Przekrój bułkę na pół i posmaruj pastą. Obłóż sałatą i plastrami smażonej lub grillowanej cukinii. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.