Domowy hummus z ciecierzycy jest przepyszny. Hummus to moja ulubiona warzywna pasta do smarowania. Najlepiej jednak smakuje mi domowy hummus. Przyrządzam go zazwyczaj z suchej ciecierzycy, którą najpierw moczę przez noc. Nie zawsze o tym pamiętam i wtedy sięgam po gotowaną ciecierzycę w kartonie ekologicznego pochodzenia. Ale ostatnio mam zapasy namoczonej ciecierzycy w zamrażalce. Wystarczy ją tylko wrzucić do garnka z gotującą wodą i gotować 30 minut.
Domowy hummus to gęste i zdrowe smarowidło, które przyrządzam ot tak, bo miałam ochotę na coś warzywnego. Często jednak miksuję domowy hummus, kiedy przygotowuję obiad dla gości z orientalną nutą. Wtedy obok aromatycznego curry i naan podaję hummus. Poza tym pasta hummus świetnie nadaje się do posmarowania tradycyjnych bułek. Niedawno upiekłam bułki, z których zrobiłam pyszną kanapkę z hummusem i grillowaną cukinią. W pełni wegańska kanapka jest przesmaczna i bardzo pożywna dzięki białku zawartym w ciecierzycy. To, że hummus jest tak smaczny jest dziełem przypraw do niego dodanych i tahini. Kmin rzymski, kolendra, kajeński pieprz i czosnek to podstawowe przyprawy pasty humus. Dodatkowo dodaję świeżą kolendrę lub natkę pietruszki. Porcja hummusu znika szybko, bo to naprawdę pyszna pasta! Czasami wystarczy hummus i świeże warzywa korzeniowe do nabierania. Taka przekąska na telewizyjny wieczór jest przesmaczna i lekka. Oczywiście hummus można wzbogacić o dodatkowe warzywa. Przyrządzam hummus z buraczkami. Bardzo lubię humus z dodatkiem awokado.
Zazwyczaj miksuję hummus z gotowym tahini. Czasami jednak prażę nasiona sezamu i miksuję do uzyskania oleistej masy. To właśnie jest tahini. Wydaje mi się, że domowe tahini jest mniej gorzkie. Poza tym można je zmiksować z czarnego sezamu.
Domowy hummus z ciecierzycy
Składniki:
6 – 8 porcji
400 g ugotowanej ciecierzycy
1 czosnek solo, pieczony
1 ½ łyżeczki nasion kninu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
2 łyżki tahini
sól do smaku
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka sezamowego oleju, opcjonalnie
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Kanapka z hummus
1 bułka
porcja hummus
grillowana lub smażona cukinia
sałata
Ciecierzycę wsyp do malaksera. Dodaj oliwę, tahini, posiekaną kolendrę i pieczony czosnek. Nasiona przypraw zrumień na patelni i zgnieć w moździerzu. Dodaj do ciecierzycy. Zmiksuj wszystko na pastę. Dopraw hummus kajeńskim pieprzem, olejem sezamowym i solą. Jeśli pasta jest wciąż bardzo gęsta można dodać odrobinę wody. Montowanie kanapki. Przekrój bułkę na pół i posmaruj pastą. Obłóż sałatą i plastrami smażonej lub grillowanej cukinii. Smacznego!
2 komentarze
Bardzo lubię :) Ale mi apetytu narobiłaś :)
Przyznam, że to nie bardzo moje smaki, choć malowniczo wygląda :)