Korzystam z czasu i sezonu na śliwki, więc dzisiaj zapraszam na pyszne knedle ze śliwkami. Knedle ze śliwkami…Jak zwykle pyszne i puszyste knedle ze zrumienioną bułką…Wcale nie. Tym razem zrumieniłam kokosowe wiórki na maśle i kokosowym oleju. Lubicie knedle? Ja uwielbiam, więc dzisiaj pozwoliłam sobie na węglowodanową bombę, knedle ze śliwkami. Śliwki w tym roku są niebywale słodkie. Używam je nagminnie w mojej kuchni nie tylko do wypieków ale również do produkcji knedli. Knedle to jedno z moich ulubionych dań z ziemniaków. To również okazja na wykorzystanie resztek ziemniaków. Lubicie knedle? Te śliwkami również?
Knedle ze śliwkami
14 knedli
Składniki:
½ kg ugotowanych i ziemniaków
300 g pszennej mąki
1 jajko
7 śliwek
100 g kokosowych wiórków
100 g masła
cukier do posypania
Ugotowane i odparowane ziemniaki zmiksuj lub przeciśnij przez praskę. Zrób kulę i połóż na stolnicy oprószonej mąką. Oderwij ¼ ziemniaków i uzupełnij mąką. Powinno to być około 300 g mąki. Następnie połącz składniki dodając jedno jajko i zagniatając ciasto. Podziel ciasto na 14 równych kawałków. Śliwki przekrój na pół po szerokości. Na kawałek ciasta połóż połówkę śliwki i uformuj zgrabną kulę. Zagotuj wodę z solą i wrzucaj knedle na wrzątek gotuj przez 10 minut. Knedle powinny wypłynąć pod wierzch. Wyjmij knedle cedzakiem na opłukany zimną wodą talerz. Rozgrzej masło na patelni, wsyp kokosowe wiórki i smaż aż wiórki się zrumienią. Polej knedle wiórkami i posyp cukrem. Smacznego!
4 komentarze
Ten klasyk wspaniale smakuje jesienią <3 Takie knedle lubimy bardziej niż z innymi owocami :)
Przepysznie wyglądają :) Na pewno smakują genialnie :)
jaki fajny pomysł z dodatkiem kokosa
Jeden z najlepszych przepisów jaki widziałem. Zrobiłem wszystko jak tutaj tylko dałem śliwkę czerwoną bo taką miałem. Wyszło pycha. Eksperymentalnie zrobiłem kilka sztuk z siekaną gruszką i też muszę powiedzieć że było genialne. Dzięki za przepis bo ciasto wychodzi na nim idealne.