Knedle ze śliwkami i kokosem

Korzystam z czasu i sezonu na śliwki, więc dzisiaj zapraszam na pyszne knedle ze śliwkami. Knedle ze śliwkami…Jak zwykle pyszne i puszyste knedle ze zrumienioną bułką…Wcale nie. Tym razem zrumieniłam kokosowe wiórki na maśle i kokosowym oleju. Lubicie knedle? Ja uwielbiam, więc dzisiaj pozwoliłam sobie na węglowodanową bombę, knedle ze śliwkami. Śliwki w tym roku są niebywale słodkie. Używam je nagminnie w mojej kuchni nie tylko do wypieków ale również do produkcji knedli. Knedle to jedno z moich ulubionych dań z ziemniaków. To również okazja na wykorzystanie resztek ziemniaków. Lubicie knedle? Te śliwkami również?

knedle ze śliwkami

przepis na knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Składniki:

½ kg ugotowanych i ziemniaków

300 g pszennej mąki

1 jajko

7 śliwek

100 g kokosowych wiórków

100 g masła

cukier do posypania

przepis na knedle ze śliwkami i kokosem

Ugotowane i odparowane ziemniaki zmiksuj lub przeciśnij przez praskę.  Zrób kulę i połóż na stolnicy oprószonej mąką. Oderwij ¼ ziemniaków i uzupełnij mąką. Powinno to być około 300 g mąki. Następnie połącz składniki dodając jedno jajko i zagniatając ciasto. Podziel ciasto na 14 równych kawałków. Śliwki przekrój na pół po szerokości. Na kawałek ciasta połóż połówkę śliwki i uformuj zgrabną kulę. Zagotuj wodę z solą i wrzucaj knedle na wrzątek gotuj przez 10 minut. Knedle powinny wypłynąć pod wierzch. Wyjmij knedle cedzakiem na opłukany zimną wodą talerz. Rozgrzej masło na patelni, wsyp kokosowe wiórki i smaż aż wiórki się zrumienią. Polej knedle wiórkami i posyp cukrem. Smacznego!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.