Pierogi z jagodami to pewnie ulubione danie latem w wielu domach. Uwielbiam pierogi wszelakiej maści, a wczoraj przyrządziłam pierogi z jagodami i serkiem ricotta. Pierogi zjedliśmy na deser z bitą śmietaną i ekstra porcją świeżych jagód.
Przepis na pierogi z jagodami i ricottą
Składniki:
na około 50 pierogów
- ciasto na pierogi, według tego przepisu na pierogi
- 250 g serka ricotta
- 1 żółtko
- 1 łyżka ziemniaczanej mąki
- 4- 5 łyżek cukru
- 700 ml + 300 ml do posypania
Z podanych składników zagnieć ciasto na pierogi. Pozostaw na 10 minut, a następnie rozwałkuj na 3 cienkie placki. Wykrój okrągłe placuszki, u mnie o średnicy 10 cm. Wymieszaj serek z żółtkiem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Na każdy placuszek połóż po łyżce nadzienia i sklej pierogi. Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię wody, około 3 minut.
Wyjmij ugotowane pierogi na opłukany zimną wodą półmisek. Jak pierogi będę suche odwróć je i przenieś na suchy półmisek. Ostudzone pierogi podaj z bitą śmietaną i jagodami.
Właśnie wczoraj miałam, najlepsze co może być w lecie, to właśnie pierogi z owocami :)
Absolutnie!
o rany, ale mi apetytu zrobiłaś
Jak z ricottą to na pewno wyjątkowe w smaku…