Pierogi z jagodami to pewnie ulubione danie latem w wielu domach. Uwielbiam pierogi wszelakiej maści, a wczoraj przyrządziłam pierogi z jagodami i ricottą. Ricotta to mój ulubiony ser twarogowy. Jest nie delikatniejszy w smaku od polskiego twarogu i dlatego użyłam go w tym przepisie. Wydawało mi się, zresztą słusznie, że ricotta będzie lepiej smakować z jagodami niż twaróg.
Takie pierogi można podać na obiad jako drugie danie. My zjedliśmy pierogi na deser z bitą śmietaną i dodatkową porcją świeżych jagód. Nie muszę chyba dodawać, że jagody sama uzbierałam! Mój letni dom jest położony blisko lasu, w którym jest mnóstwo jagód, grzybów, malin i jeżyn. Spacer po lesie kończy się tym, że zawsze coś z niego dobrego przyniesiemy.
Pierogi z jagodami i ricottą
na około 50 pierogów
Składniki:
ciasto na pierogi, według tego przepisu na pierogi
250 g serka ricotta
1 żółtko
1 łyżka ziemniaczanej mąki
4- 5 łyżek cukru
700 ml + 300 ml do posypania
Z podanych składników zagnieć ciasto na pierogi. Pozostaw na 10 minut, a następnie rozwałkuj na 3 cienkie placki. Wykrój okrągłe placuszki, u mnie o średnicy 10 cm. Wymieszaj serek z żółtkiem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Na każdy placuszek połóż po łyżce nadzienia i sklej pierogi. Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię wody, około 3 minut.
Wyjmij ugotowane pierogi na opłukany zimną wodą półmisek. Jak pierogi będę suche odwróć je i przenieś na suchy półmisek. Ostudzone pierogi podaj z bitą śmietaną i jagodami.
4 komentarze
Właśnie wczoraj miałam, najlepsze co może być w lecie, to właśnie pierogi z owocami :)
Absolutnie!
o rany, ale mi apetytu zrobiłaś
Jak z ricottą to na pewno wyjątkowe w smaku…