Kluski, kluseczki i gnocchi z buraków to pyszne danie na obiad lub kolację. Nigdy wcześniej nie robiłam buraczanych gnocchi, a przecież są takie pyszne! Gnocchi to małe włoskie kluseczki lekko spłaszczone z charakterystycznym wzorkiem w postaci rowków. Ja zrobiłam małe kluseczki ale bez rowków, bo jeszcze nie mam specjalnej deseczki z rowkami, właśnie do formowania gnocchi. Po prostu jeszcze nie doszła paczka, a ja już chciałam je zrobić i posmakować.
Nic się nie stało! To danie przyrządzam w miarę często, aczkolwiek kluseczki z buraków zrobiłam pierwszy raz. Jak już będę miała deseczkę to zrobię powtórkę. Przyda się na pewno do wszystkich rodzajów kluseczek zarówno z buraków jak i ziemniaków. Poza tym takie kluseczki można zrobić łącząc ziemniaki z innymi warzywami lub też całkowicie pominąć ziemniaki i przyrządzić gnocchi z batatów.
Gnocchi mają przeróżne zastosowanie w mojej kuchni. Podaję je mięsnych sosów, do smażonej ryby, a nawet do zupy. Zupa z gnocchi zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie!
Jak zrobić gnocchi?
Włoskie gnocchi, czyli gnojki jak mówią moje dzieci można zrobić nie tylko z ziemniaków ale również z innych warzyw. Będą wtedy zawierały mniej węglowodanów. Gnocchi z buraków przyrządziłam z buraczanego puree. Ważne jest, aby puree nie zawierało zbyt dużo soku. Aby osiągnąć właściwą konsystencję buraków należy je ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku uprzednio obrane.
Gotowane lub pieczone buraki miksuję na puree. Dla pewności pozostawiam je na sicie przez 30 minut. Postępuję w ten sam sposób również z serem ricotta, który z powodzeniem można zastąpić polskim twarogiem. Jeśli puree i ricotta zawierają dużo płynu, wówczas trzeba będzie dodać więcej mąki, co spowoduje, że kluski staną się twarde i nadmiernie mączne.
Kiedy podstawowe składniki są już odpowiednio przygotowane można przystąpić do robienia gnocchi. Włoskie gnocchi zawierają parmezan. W przepisie poniżej znajdziecie również otartą skórkę z cytryny, która świetnie podkreśla smak buraków.
Gnocchi z buraków
6 porcji
Składniki:
250 g puree z buraków
250 g sera ricotta
100 – 150 g pszennej mąki
1 jajko
100 g parmezanu, startego
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
sól do smaku
Sos z sera pleśniowego
1 szalotka
1 ząbek czosnku
30 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
250 ml śmietanki, u mnie 36% tł.
50 g mascarpone
1 łyżka masła
carny pieprz do smaku, grubo mielony
Do podania
Pokruszone orzechy włoskie
sałata
pokruszony ser pleśniowy
Buraki zetrzeć na tarce na puree. Dodać ricotta i odstawić na sicie na 30 minut. Następnie dodać mąkę, szczyptę soli, jajko, parmezan i otartą skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. Uwaga! Ciasto będzie się wciąż kleić. Należy je wtedy oprószyć mąką, aby łatwo je podzielić na kawałki.
Każdy kawałek ciasta zrolować i pokroić na małe kluseczki. Gotować kluseczki w osolonej wodzie przez około 3 minut. Odcedzić i wyłożyć na talerz.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na maśle. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy, mascarpone i śmietankę i gotować do rozpuszczenia serów. Doprawić pieprzem.
Podać gnocchi polane sosem na spodzie z sałaty. Na koniec posypać pokruszonymi orzechami i serem. Smacznego!