Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie.
Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku.
Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka. Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon. Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył. I tak było pysznie!
Gnocchi z pieczarkami i feta
4 porcje
Składniki:
1 batat średniej wielkości, około 350 g
250 g ricotta lub twarogu
2 duże jajka
30 g utartego parmezanu
1 łyżeczka soli
400 – 450 g mąki , ewentualnie troszkę więcej
500 g pieczarek
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego tymianku, drobno pokrojonego
2 łyżeczki rozmarynu, drobno pokrojonego
3 łyżki balsamicznego octu
sól i pieprz do smaku
100 g owczej feta lub koziego sera
Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli, parmezanu i mąki. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku , posól. Wrzucaj gnocchi do gotującej wody i gotuj około 3 minut. Ugotowane gnocchi podobnie jak kopytka wypływają na powierzchnię wody. Wyjmij na talerz i ostudź.
Oczyść pieczarki i podziel na pół jeśli są bardzo duże. Rozgrzej patelnię, roztop masło i wrzuć pieczarki. Smaż grzyby w wysokiej temperaturze potrząsając patelnią. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła. Smaż jeszcze przez minutę po czym dodaj ocet balsamiczny. Sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy gnocchi i smaż przez chwilę. Podawaj gnocchi na gorąco z pokruszoną feta.
7 komentarzy
Co za pyszności:)
Prosty i cudowny pomysł! pycha
A co z mąką? Dodajemy do ciasta na gnocchi?
Tak, również.
Takie przepisy uwielbiam, same smakołyki ;-)
Witam bardzo fajnie wygląda ta potrawa. Jednak ja o gnocchi słyszę po raz pierwszy. Jeszcze nie miałem okazji, aby na nią trafić. Ciekawi mnie jak to smakuje w połączeniu z pieczarkami. Ktoś próbował tego może?. Warto jest sobie taką potrawę przygotować. Proszę wszystkich, o opinię za wszystkie będę bardzo wdzięczny.
Swietny wpis, dzieki za to co robisz :) naprawdę wiele to dla mnie oznacza, szczegolnie, gdy sam spedzam zimowe wieczory, to właśnie tutaj odnajduje pewnego rodzaju klimat, cieplo :) Ten Twoj blog jest naprawdę magiczny, a ja jestem i zawsze będę Twoim stalym czytelnikiem, to masz u mnie jak w banku. Pozdrawiam serdecznie :)