Zapraszam Was dzisiaj na klasyczny jesienny gulasz Boeuf Bourgignon. Kolejny przepis na ten wyśmienity francuski gulasz lekko zmodyfikowany podany z gnocchi i obowiązkowo z lampką czerwonego wina. Idealny obiad na niedzielę, choć wymaga kilka godzin powolnego gotowania. Gulasz wołowy, więc warto też zainwestować w dobrej jakości wołowinę antrykot, szponder czy karczek.
Gnocchi przyrządziłam z resztek ziemniaczanego puree, które mi pozostało z poprzedniego dnia. A ponieważ ziemniaczane puree przyrządzam z masłem i śmietaną, więc gnocchi wyszły bardzo puszyste i mięciutkie.
Wyborny obiad w sam raz na niedzielę czy na spotkanie ze znajomymi. Oto przepis:
Gulasz francuski Boeuf Bourgignon
Składniki:
na 4 – 5 porcji
500 g wołowiny, u mnie szponder
1 łyżka masła
1 marchewka
1 duża cebula
10 okrągłych szalotek
200 g pieczarek
3 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ½ łyżka mąki
1 łyżeczka suszonego tymianku
200 ml czerwonego wytrawnego wina
200 ml wołowego bulionu
150 g wędzonego boczku lub bekonu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki świeżego tymianku do posypania
Pokrój wołowinę na mniejsze kawałki. Oprósz mąką, pieprzem i podsmaż na rozgrzanym maśle. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w piórka, czosnek i marchewkę w plasterki i podmsmaż na tej samej patelni. Dodaj warzywa do mięsa wraz z tymiankiem, pomidorowym przecierem i zalej bulionem i winem.Doprowadź gulasz do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj gulasz przez około 3 godzin. Mięso powinno być bardzo mięciutkie, a sam gulasz dosyć gęsty.
Pokrój boczek lub bekon w kostkę i zrumień na patelni. Przełóż boczek do miseczki a na tłuszcz z boczku wrzuć obrane cebulki w całości i pieczarki. Smaż aż cebula będzie szklista i mięciutka, a pieczarki lekko rumiane. Kiedy gulasz będzie już gotowy dodaj usmażone cebulki, pieczarki i boczek i wszystko wymieszaj. Posyp świeżym tymiankiem. Podaj gulasz z domowymi gnocchi.
Domowe gnocchi
300 g ziemniaczanego puree
150 mąki
1 jajko
Użyłam ziemniaczane puree, do którego dodałam masło i mleko. Jeśli robicie gnocchi z ziemniaków przeciśniętych przez praskę bez dodatków proponuję użyć mniej mąki. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Podziel ciasto na kawałki, które następnie zroluj i podziel na małe kawałeczki. Uformuj małe okrągłe gnocchi i ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij gnocchi łyżką cedzakową i ułóż na talerzu zwilżonym zimną wodą. Podaj ciepe gnocchi do gulaszu.
Powinnaś mieć restaurację ,to danie wspaniałe.
jak patrzę na to danie, to zastanawiam się czy nie zacząć jeśc mięsa, doskonałe!:)
a to dylemat!
idealne danie