Jestem ogromną wielbicielką pierogów na słodko, koniecznie z owocami. W sezonie truskawkowym zawsze robię pierogi z truskawkami, które podaję z kwaśną, gęstą śmietaną i posypane cukrem pudrem. Pierogi owocowe to dla mnie doskonałe danie na obiad, na kolację, jak również wspaniały deser.
Pierogi są nieco pracochłonne. Lubię je jeść ale nie przepadam za ich przyrządzaniem.
Pierogi z truskawkami
40 sztuk
Składniki:
500 – 550 g pszennej mąki
¼ łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 jajko
250 ml gorącej wody
1 kg świeżych truskawek + 3 łyżki cukru
250 ml kwaśnej śmietany
cukier puder do posypania
Zagnieć ciasto z mąki, jajka, soli i oleju, stopniowo dodając gorącą wodę. Zagniataj co najmniej dziesięć minut, aż ciasto będzie jedwabiste i gładkie. Odstaw ciasto na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto cieńko, na grubość 2 mm, na stolnicy lekko posypanej mąką. Szklanką wycinaj kółka (7-10 cm średnicy), a następnie na każde z nich nakładaj pokrojone w kostkę truskawki wymieszane z cukrem i lep na kształt półksiężyca.
Zagotuj wodę w dużym rondlu, lekko osoloną. Gotuj pierogi, nie za dużo na raz, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze przez następną minutę. Ugotowane pierogi podawaj polane śmietaną, ze świeżymi truskawkami, posypane cukrem pudrem.
12 komentarzy
Mniam, mniam, jakie pyszne :)
Pierogi z truskawkami to jeden z moich ulubionych deserów w czerwcu:)
[…] w przygotowaniu, nie mogą się nie udać. Przepis znajduje się na blogu cosdojedzenia.pl (https://codojedzenia.pl/smaczne-pierogi-z-truskawkami-na-slodko/). Zachęcamy do wypróbowania i życzymy […]
ja kocham wszytskie pierogi :)) a takie na słodko w szczegolności
Mogłabym jeść takie pierożki całym rokiem, ale nie mam aż tak pojemnej zamrażarki na owoce :-(
Robię czasem takie małe z serem, polewam syropem malinowym i pałaszuję na śniadanko, jestem syta do obiadu.
Oj ja też! Z serem też bardzo lubię. Pozdrawiam serdecznie!
W tym roku robiłam raz w tygodniu pierożki, najpierw z truskawkami, później malinkami, borówkami, poziomkami, i jagodami. Trzeba korzystać z tego co jest dostępne w sezonie. Poza sezonem też robię z serem i polewam paolą malinową, albo jak mam to wyciaągam konfitury.
Tak, masz rację, owocowe pierogi obowiązkowo w sezonie…
Pozdrawiam serdecznie
U mnie królują serowe pierożki albo pierogi z farszem mięsnym. Chętnie spróbuję nowych smaków, trochę z tym roboty, ale warto bo pierożki są pyszne. Muszę spróbować z tym syropem malinowym, ale dodam do tego gęsty jogurt.
A ja dawno nie robiłam z serem, dobrze, że mi przypomniałaś!
Pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam wczoraj na kolecję małe pierożki z serem i z truskawkami, bo sobie zamroziłam z lata. Na to jogurt naturalny z kilkoma łyżkami syropu truskawkowego i kawałkami mrożonych truskawek. Moja rodzina kocha truskawki i maliny.
A to mi narobiłaś smaku!