Kopytka, gnocchi czy inne kluchy to moje ulubione dania z resztek ziemniaków, które staram się zawsze urozmaicać. Robiłam już kopytka ze szpinakiem, które najczęściej podaję z mięsnym sosem.
Dzisiaj zapraszam Was na mini kopytka z groszkowym pesto, chrupiącym boczkiem, parmezanem i mnóstwem pietruszki.
Przepis na kopytka z groszkowym pesto, boczkiem i parmezanem
Składniki:
na 5 porcji
Kopytka
½ kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
300 – 400 ml pszennej mąki
Pesto z zielonego groszku
150 g zielonego groszku, u mnie mrożony
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki utartego parmezanu
sól do smaku
około 150 ml dobrej oliwy
Dodatkowo
200 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plastry
50 utartego parmezanu
natka pietruszki do posypania
Z podanych składników na kopytka zagnieć ciasto, podziel na 4 porcje i uformuj rulony. Pokrój rulony na małe kawałki- kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Wyjmij cedzakową łyżką i ułóż na opłukanym zimną wodą talerzu.
Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłucz zimną wodą. Przełóż do blendera, dodaj resztę składników na pesto i zmiksuj. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy lub wody.
Podsmaż kopytka na patelni lub jeszcze ciepłe wymieszaj z pesto. Podaj kopytka z zrumienionym i pokruszonym boczkiem, utartym parmezanem i posypane natką.
7 komentarzy
Wow! Mega! Musze spróbować! :)
Lubie kopytka, a z pesto z groszku hmm pycha. Danie jak dla mnie mniam. :-)
Pyszna propozycja. Ja wczoraj robiłam leniwe z dodatkiem zmisowanej rukoli :)
http://tnij.org/tnijznaszyminozami
Noże Kuchenne – serdecznie zapraszam
ooojejus te kopytka to istne szaleństwo dla kubek smakowych! świetna, alternatywna opcja dla standardowych kopytek, nie ma co zabieram się za Twój przepis w święta :D a co do gotowania to zobaczcie co znalazłam >> https://www.facebook.com/DeveleyPolska/app_208195102528120
Po obfitych daniach świątecznych przyjdzie z pewnością kolej na dania mniej kaloryczne w stylu proponowanych kopytek. Chociaż nie wiem, może ktoś robi kopytka na Wigilię.
Raczej nie…