Jabłka, cynamon i świeżo zgnieciony kardamon to główne składniki dzisiejszego przepisu na ucierane ciasto. Bardzo aromatyczne ciasto, a smakuje jeszcze lepiej upieczone z cukrem muscovado. Ciasto z jabłkami to domowy klasyk, za każdym razem piekę je trochę inaczej. Najlepiej smakuje mi ciasto z papierówkami czy innymi soczystymi lekko kwaśnymi jabłkami. O tej porze roku nie ma zbytniego wyboru na jabłka, ale jakoś nie kręciłam nosem. Bardzo polecam przyprawić ciasto kardamonem, najlepiej świeżo zgniecionym. Pachnie wtedy bardzo intensywnie i nadaje fajny smak wypiekowi.
Ucierane ciasto z jabłkami
Składniki:
Foremka prostokątna 20 cm x 30 cm
100 g miękkiego masła
250 ml cukru muscovado
2 jajka
150 g gęstego jogurtu
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jabłka
Obierz jabłka, pokrój w plasterki i oprósz cynamonem. Utrzyj masło z cukrem i solą na puszystą masę, po czym dodaj po jednym jajku, cały czas ubijając. Na końcu dodaj jogurt i zmiksuj raz. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i dodaj do maślanej masy. Wymieszaj lekko łyżką. Foremkę wyłóż pergaminem i napełnij połową masy. Ułóż część jabłek, a na wierzchu rozprowadź resztę masy. Ułóż resztę jabłek na powierzchni ciasta, posyp łyżką cukru i wstaw do nagrzanego na 175stopni piekarnika na termoobiegu. Piecz ciasto przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
8 komentarzy
ojej, zjadłabym z wielką chęcią!
nie ma to jak takie ciacha;) zawsze smakują
Naprawdę wygląda smakowicie. Przepis zapisany:-)
Kuszące.
jej! super: rzeczywiście karmadon i jabłka to świetne połączenie :)
*kardamonem
Takiego ciasta właśnie mi potrzeba…
Ucieranego ciasta z jabłkami jeszcze nie przygotowywałem, ale chyba jutro się na nie skuszę – wygląda obłędnie. Każde ciasto z jabłkiem i przyprawami – to ja połykam w całości, więc taki jednak nowy smank – chętnie odkryję. Gdzie kupujesz świeży kardamon bo chyba u siebie nigdzie go nie widziałem? :(