540
Dopiero środek tygodnia, a nam już się zachciało ciasta. Tym razem upiekłam ciasto ucierane z masłem arachidowym. Ciasto arachidowe…smakuje jak orzeszki ziemne, a w konsystencji przypomina ciasto piaskowe.
Fajne ciacho dla wszystkich co lubią masło arachidowe. Robiąc czystki w lodówce przed wyjazdem na wakacje znalazłam napoczęty słoik, a że od dawna miałam ochotę na ciasto ucierane, więc nie namyślając się wykorzystałam je w tym wypieku.
Przepis na ciasto ucierane z masłem arachidowym
Składniki:
1 podłużna foremka 30 cm
- 400 ml mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 150 ml cukru
- 50 ml brązowego cukru
- 250 ml masła arachidowego
- 1 jajko
- nasiona z pół laski waniliowej
- 250 ml mleka
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrami i wanilią. Dodaj masło arachidowe i połącz w całość. Następnie dodaj mleko i jajko, wymieszaj ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie z masą maślaną.
- Wyłóż ciasto do foremki pokrytej pergaminem i piecz na 160ºC na termoobieg lub 175ºC bez termoobiegu, przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, a potem wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.
8 komentarzy
Mi tam sie zawsze chce ciasta! A to wyglada idealnie. Dostane kawaleczek? :)
Ależ proszę bardzo!
W domu robię podobne, ale dodaje jeszcze czekoladę do środka i mniej masła orzechowego. Niemniej Twoja propozycja również wydaje się bardzo smaczna :)
No to ja następnym razem wypróbuję twój przepis
smakowite musi być ;)
Dzięki Iza!
Kocham fistaszki i najlepiej proste ciasta. :)
Tak zawsze wyjdą jak należy!
Pozdrawiam serdecznie