Wreszcie piątek, więc pora pomyśleć o jakimś cieście na niedzielę. Proponuję ciasto bananowe z orzechami pekan i czekoladą. Dawno nie piekłam ciasta z bananami, więc dzisiaj kolejny, nowy przepis na to pyszne i wilgotne ciasto. Zapach jaki roznosi się podczas pieczenia bananowca jest niesamowity.
To ciasto zachwyci każdego. Dla mnie bez wątpienia to numer jeden wśród ciast ucinanych z dodatkiem bananów. To ciasto można piec z rożnymi dodatkami jak gorzka czekolada, mak, czy orzechy. Do tego ciasta wybrałam orzechy pekan ale super sprawdzą się tu zarówno orzechy włoskie jak i laskowe.
Zaletą tego ciasta jest, fakt, że można do niego użyć mocno dojrzałe banany. Dlatego ja przeważnie piekę to ciasto wtedy, kiedy moje banany są już mocno brązowe. Ciasto będzie też przez to bardziej aromatyczne. Poza tym nic się nie zmarnuje! Nie lubię wyrzucać jedzenia!
Ciasto bananowe z orzechami pekan i czekoladą
podłużna foremka 28 cm
Składniki:
130 g brązowego cukru
3 jajka
80 ml oleju
50 ml mleka
180 g pszennej mąki
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao
80 g + 20 g orzechów pekan, grubo pokrojonych
2 banany zgniecione widelcem
Zmiksuj cukier z jajkami na puszysto. Dodaj olej, mleko i miksuj dalej. Zgnieć banany widelcem i wymieszaj z jajeczną masą. Wymieszaj mąkę z sodą, cynamonem, czekoladą i orzechami (20 g całych orzechów zostaw do dekoracji). Wymieszaj teraz delikatnie masę jajeczną z suchymi składnikami. Foremkę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Przełóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Powciskaj resztę orzechów. Piecz ciasto na 175ºC na termoobiegu przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź w foremce.
9 komentarzy
A czy orzechy pekan mogę zastąpić czym innym? Ciasto apetyczne :-)
Włoskie orzechy też pasują do tego ciasta
Pyszne ciacho. Bardzo lubię bananowce :-)
Ja też!
a ja jeszcze nie pieklam bananowego ciasta, chyba czas nadrobić
Właśnie konsumujemy. Jest rewelka. Zrobiłam z połowy składników więc miałam więcej jaja (2). I dałam więcej cynamonu bo uwielbiam. Na wierzch polecam suszone brzoskwinki.Wyszło puszyste, aromatyczne idealne.
Super!
Przepis bardzo ciekawy, zaraz biegnę po brakujące składniki i od razu piekę! :) Na Twój blog trafiłam pierwszy raz, a szkoda, może wcześniej znalazłabym jakieś ciekawe przepisy. No nic, teraz pozostaje mi tylko przeglądać bloga w poszukiwaniu kolejnych interesujących smaków :) Mam jeszcze pytanie: Co sądzisz o tej tortownicy? http://www.ceneo.pl/25968251#c… Jest od Dr. Oetkera, więc myślę, że wytrzyma długo, a nie jest też droga. A Ty co o niej sądzisz? Masz jakiś pomysł na ozdobienie takiego ciasta – serduszka? :)
Witam tylko jak przeczytałęm z jakich skłądników jest zrobione to ciasto to od razu wiedziałem, że będę go musiał skosztować. Teraz nadchodzi weekend jest to czas, w którym cos tam staram się upichcić przy kuchni.. Teraz już wiem, że w ten weekend to ciasto będzie grało główną rolę w mojej kuchni. Dzięki za przepis i serdecznie pozdrawiam.