Wczorajsze ciacho zjedzone, a dzisiaj kolejny słodki wypiek, waniliowe cupcakes z kiwi, czyli waniliowe babeczki z kremem z kiwi, naturalnie zielone i bardzo puszyste. Upiekłam babeczki w formie do muffinek , tym razem bez papierowych papilotek, a to dlatego, bo mi się skończyły. Ostatnio piekłam dyniowe cupcakes, a jeszcze wcześniej szafranowe cupcakes, więc powoli nabieram wprawy w dekorowaniu.
Składniki:
na 12 cupcakes
200 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
100 g cukru
1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu
szczypta soli
1 duże jajko
100 ml mleka
60 ml stopionego masła
60 ml oleju
Krem z kiwi
4 kiwi + 2 pokrojone na 12 plasterków
250 ml śmietanki kremówki, u mnie 38 %
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i wanilią, jeśli używasz waniliowej pasty (ekstrat zmiksuj z jajkiem). W drugim naczyniu zmiksuj jajko z cukrem, po czym dodaj stopione masło, olej, a na końcu mleko. Delikatnie zmiksuj mokre składniki z suchymi. Formę do muffinek wysmaruj masłem i napełnij masą. Piecz babeczki w nagranym piekarniku na 175ºC na termoobiegu przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Cztery kiwi pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dwoma łyżkami cukru. Zmiksuj i ostudź. Ubij śmietaną na sztywno i wymieszaj z kiwi. Napełnij szprycę kremem z końcówką w kształcie gwiazdki i udekoruj babeczki. W każdą babeczkę wciśnij plasterek kiwi. Na końcu oprósz cukrem pudrem.
5 komentarzy
Cudowne!.
Cudowne babeczki :-) już wiem, że bardzo by mi smakowały :-)
piękne!!!
Uwielbiam kremówkę. Oj zjadłabym ;-)
Jeśli ktoś się martwi o kalorie to po takim posiłku polecam przejażdżkę rowerem :)
modnykask.worpress.com blog rowerowy specjalnie dla kobiet.