Marzec i pora na kolejny przepis miesiąca. Pomyślałam, że w tym miesiącu gotujemy i pieczemy z udziałem roślin strączkowych. Czekam na Wasze nowatorskie i smaczne przepisy, a zachęcam nowym przepisem na gulasz z czerwonej soczewicy. Jest to proste jarskie danie, które znakomicie pasuje na lunch czy kolację.
Soczewica nie wymaga namaczania, a czerwona, której to użyłam bardzo szybko się gotuje i trzeba uważać aby się nie rozpadła. Gotuję soczewicę zawsze powoli. Wtedy mam pewność, że się nie rozleci. Soczewica świetnie nadaje się do zup jak i na wegetariańskie kotlety, jak kotlety z zielonej soczewicy. Gotuję również gołąbki z soczewicą.
Soczewicę można również łączyć z mięsem. Moim głównym źródłem na potrawy z soczewicą jest kuchnia hinduska i kuchnia perska. Do większości perskich mięsnych gulaszy używam soczewicy lub fasoli.
Składniki:
na 2 porcje
150 ml czerwonej soczewicy
2 spore dymki
1 ząbek czosnku, duży
1 łyżka świeżego tymianku
300 ml warzywnego bulionu
1 puszka pokrojonych pomidorów
½ łyżeczki rzymskiego kminu
szczypta kajeńskiego pieprzu
1 łyżka oliwy
sól i czarny pieprz do smaku
50 świeżego sera chevré
Pokrój szczypiorek na grube krążki i czosnek na plasterki. Podsmaż na oliwie wraz z przyprawami, nie rumień. Opłukaj soczewicę i dodaj do szczypiorku i cebuli. Podsmaż przez minutę. Przełóż wszystko do garnka, dodaj pomidory z puszki i zalej bulionem. Gotuj gulasz na małym ogniu przez około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.Podaj gulasz z pokruszonym świeżym chevré i chlebem, u mnie szwedzki chleb knäckebröd.
23 komentarze
mega pysznie wygląda.
Dziękuję
Pewno będę pierwsza, ale tak się składa, że nie wiedząc co będzie tematem Przepisu miesiąca, opublikowałam na blogu ten przepis:
http://czerwieniblekit.blox.pl/2015/03/Pierogi-z-kiszona-kapusta-i-fasolka-adzuki.html
No tak zapomniałam zawiadomić…Przepis superek! Już widziałam na blogu!
Świtnie trafiłaś z akcją, bo kilka dań ze strączkowymi ostatnio przygotowałam. Oto jeden z nich…
http://czerwieniblekit.blox.pl/2015/03/Nalesniki-z-farszem-fasolowo-ciecierzycowo.html
Bardzo smaczna potrawa na dodatek pozywna i zdrowa. Nie dodaje tu jednak kminku, a zamiast tymianku natka zielonej pietruszki.
Super!
Pyszny ten |Twój gulasz:-) Chyba go jutro zrobię. Ciągle zapominam, żeby wrzucić mój przepis: http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/03/zupa-krem-z-topinamburu-i-zielonej.html
Dziękuję!
Mój pomysł na sałatkę z fasolą:
http://czerwieniblekit.blox.pl/2015/03/Salatka-brokulowa-z-feta-szynka-i-czerwona-fasola.html
Pysznie!
Dołączam się do akcji swoim pomysłem na zieloną soczewicę. Pozdrawiam
O dziękuję za przepis, ale dorzuć jeszcze link w komentarzu. Dołączam cię do grona.
Wydawało mi się wczoraj, że wrzuciłam, ale widocznie nie, zatem uzupełniam :)
http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2015/03/zielona-soczewica-z-warzywami-i-surowka.html
[…] to moja propozycja „Przepisu miesiąca” którego to w marcu bohaterami są rośliny […]
to i ja wreszcie mogę dołączyć.
http://mniam-mniam.blog.pl/2015/03/16/fakes/
Witaj Gosiu, czas na zupę z ciecierzycą :)
http://czerwieniblekit.blox.pl/2015/03/Zupa-pomidorowa-z-boczniakami-papryka-cieciorka-i.html
Gosia, dołączam przespis do Przepisu miesiąca.
Pozdrawiam gorąco;-)))
http://gotujewdomu.blogspot.com/2015/03/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none.html
Jak apetycznie!
Tym razem padło na nielony groszek :)
http://czerwieniblekit.blox.pl/2015/03/Risotto-z-kalarepa-marchwia-groszkiem-i-cydrem.html
Witam,
to i ja jeszcze zdążę :) ode mnie przepis na tartę ze szpinakiem i gruszką na spodzie z soczewicy :)
http://bibimini.blogspot.com/2015/03/tarta-ze-szpinakiem-i-gruszka.html
Mam i ja przepis z fasolą.
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/03/fasolka-po-bretonsku-z-wolnowaru.html
No i zdążyłaś!