552
Lubię potrawy z soczewicą. Dzisiaj kolejny przepis na perski gulasz tym razem ze szpinakiem i zielona soczewicą. Nauczyłam się gotować z soczewicą od mojego męża. Kuchnia perska zawiera mnóstwo gulaszy, sosów i sosików z dodatkiem różnych nasion.
Dzisiejszy perski gulasz ugotowałam z mięsem, ale można go przygotować w wersji wegetariańskiej, dodać jedynie trochę więcej soczewicy. Do gulaszu użyłam mrożonego szpinaku, który najpierw odparowałam na patelni z nadmiernej ilości wody. Gulasz jest dosyć gęsty. Ten gulasz jak przystało na perski gulasz zazwyczaj podaje do ryżu. Resztki gulaszu z dodatkiem świeżych warzyw wykorzystuje jako nadzienie do chlebka pita czy tortilla.
Perski gulasz ze szpinakiem i soczewicą
Składniki:
5-8 porcji
- 500 g cielęciny
- 500 g mrożonego szpinaku
- 2 ½ dl zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 l wrzątku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki chili
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 3 łyżki suszu warzywnego ( pietruszka, por, seler, czosnek)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Mięso podziel na małe kawałeczki i podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem na oleju. Posyp przyprawami i smaż aż mięso przestanie być krwiste. Przełóż do głębokiego garnka o grubym dnie.
- Na tej samej patelni odparuj mrożony szpinak i dodaj do mięsa. Zalej wrzątkiem, posól i gotuj gulasz przez 40 minut w niskiej temperaturze.
- Opłukaj soczewicę i po 40 minutach gotowania dodaj do gulaszu. Gotuj aż soczewica będzie miękka, około 25 minut.Przy końcu gotowania wlej oliwę.
- Podawaj gulasz z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką ze świeżych warzyw.
6 komentarzy
Wygląda bardzo zachęcająco.
Dziekuje! jest naprawde dobry!
zrobiłam wersję wege i jestem tak pozytywnie zaskoczona, że postanowiłam się tym podzielić! Nigdy nie wpadłabym na to, że połączenie soczewicy ze szpinakiem może tak smakować. Przepyszne danie, które na stałe zagości w moim menu. Dziekuję za przepis!
Dziękuję Karolina za miły komentarz! Ciesze się, ze ci smakował ten gulasz. Pozdrawiam serdecznie!
Czy pod koniec gotowanie nie warto by bylo dodac troche szafranu? Moja perska kolezanka dodaje go do wszystkiego
Można dodać, oczywiście, ale ja podaję to danie z szafranowym ryżem, stąd nie dodałam szafranu do gulaszu.
Pozdrawiam serdecznie