Kotleciki z zielonej soczewicy na ostro

kotleciki_z_soczewicy

Kotleciki z zielonej soczewicy są przepyszne! Zielona soczewica zresztą tak jak i inne gatunki jest bardzo bogata w proteiny, minerały i błonnik. Soczewicę można nawet wyhodować na kiełki, które z kolei zawierają witaminę C. Właśnie dzisiaj przygotowałam taką małą hodowlę, więc za kilka dni będzie sałatka z kiełków soczewicy.

A dzisiaj przyrządziłam  kotleciki z zielonej soczewicy i gotowanych ziemniaków na ostro, przepis lekko zmodyfikowany pochodzący  z Dorota smakuje. Kotleciki typowo wegetariańskie, super smaczne i takie…takie lekkie. Lubie gotować dania z soczewicy, głównie perskie gulasze. Soczewicy nie potrzeba moczyć w wodzie, co jest również dużym plusem.

Kanapka pita z kotlecikami z zielonej soczewicy

Kotleciki z soczewicy wykorzystałam jako nadzienie do chlebka pita. M..c wysiada przy takiej kanapce.

Kotleciki z soczewicy

Składniki:

16 kotlecików

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 150 ml zielonej soczewicy
  • 1 jajko
  • 1½ łyżki maki ziemniaczanej + kilka łyżek do panierowania
  • 1 mała czerwona chili
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ¼ łyżeczki tandoori masala
  • sol do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Ziemniaki zmiksuj na pure, póki ciepłe i zostaw do odparowania.
  • Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości ( okolo 30 minut). Odcedź i odparuj.
  • Posiekaj drobno oczyszczoną z pestek chili. Posiekaj cebulę i zeszklij na patelni. przeciśnij czosnek przez praskę.
  • Wymieszaj warzywa z jajkiem, ziemniaczaną mąką i przyprawami. Ciasto jest lepkie. Nakładaj ciasto łyżką na talerzyk wysypany mąką, obtaczaj i formuj małe kotleciki. Smaż z obu stron na złoty kolor.

kotleciki z zielonej soczewicy

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.