Kotleciki z zielonej soczewicy są przepyszne! Zielona soczewica zresztą tak jak i inne gatunki jest bardzo bogata w proteiny, minerały i błonnik. Soczewicę można nawet wyhodować na kiełki, które z kolei zawierają witaminę C. Właśnie dzisiaj przygotowałam taką małą hodowlę, więc za kilka dni będzie sałatka z kiełków soczewicy.
A dzisiaj przyrządziłam kotleciki z zielonej soczewicy i gotowanych ziemniaków na ostro, przepis lekko zmodyfikowany pochodzący z Dorota smakuje. Kotleciki typowo wegetariańskie, super smaczne i takie…takie lekkie. Lubie gotować dania z soczewicy, głównie perskie gulasze. Soczewicy nie potrzeba moczyć w wodzie, co jest również dużym plusem.
Kotleciki z soczewicy wykorzystałam jako nadzienie do chlebka pita. M..c wysiada przy takiej kanapce.
Kotleciki z soczewicy
16 kotlecików
Składniki:
½ kg ugotowanych ziemniaków
150 ml zielonej soczewicy
1 jajko
1½ łyżki maki ziemniaczanej + kilka łyżek do panierowania
1 mała czerwona chili
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki garam masala
¼ łyżeczki tandoori masala
sól do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki zmiksuj na pure, póki ciepłe i zostaw do odparowania. Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości ( okolo 30 minut). Odcedź i odparuj.
Posiekaj drobno oczyszczoną z pestek chili. Posiekaj cebulę i zeszklij na patelni. przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj warzywa z jajkiem, ziemniaczaną mąką i przyprawami. Ciasto jest lepkie. Nakładaj ciasto łyżką na talerzyk wysypany mąką, obtaczaj i formuj małe kotleciki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
4 komentarze
noo to zdjęcie z pitą to takie apetyczne że od razu zglodnialam
Nawet moje dzieci skusiły się na wegetariańskie
Dzisiaj zrobiłem. Wyszły bardzo dobre. Zjedliśmy z ryżem gotowanym z przecierem pomidorowym i cebulą, oraz sałatą z białej kapusty o nazwie Colesław (polecem). Kotleciki zostały więc jutro zrobię do nich pitę, oraz jakiś sosik. pozdrawiam
Ale ta twoja Jola ma dobrze. Cieszę sie , ze wam smakowało! Jestem ciekawa jak ci wyjdzie pita chlebek.