Chlebek pita z pysznymi dodatkami to jedno z ostatnich życzeń moich dzieci. One też wyszły z różnymi propozycjami, z czym kanapki pita zrobić.
Zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje wkładek, które całkowicie były mi nieznane pod względem smaku, aw jednym przypadku nawet nazwy.
O cevapici usłyszałam po raz pierwszy i oczywiście zaraz wygooglałam przepis, który trochę zmieniłam. Cevapici wyglądają jak małe kiełbaski i smakują niesamowicie z pysznym sosem ajwar i oczywiście chlebkiem pita.
Dzisiaj proponuje przepis na domowe cevapici, a w najbliższych dniach pojawią się przepisy na pita chlebki i sos ajwar.
Domowe cevapici
Składniki:
Na 20 sztuk:
- 1 kg mięsa mielonego, wołowowieprzowego
- 1 łyżka soli
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka ostrego sosu chili, niesłodkiego
- 1 szczypta pieprzu
- 1 dl śmietanki
Wykonanie:
- Zrób farsz z mięsa mielonego, startej cebuli, przeciśniętych ząbków czosnku, sosu chili, pieprzu, soli i śmietany.
- Kształtuj smukłe kiełbaski i smaż na oleju.
Kanapka pita z cevapici to wspaniała alternatywa na brunch. Brunch kanapkowy to bardzo popularna forma posiłku, która już się nawet zaczyna zadomawiać w Polsce.