Majonezowa sałatka z tuńczykiem, rzodkiewkami, porem i koprem…Miło zacząć dzień od pysznych kanapek. Upiekłam levain, zrobiłam sałatkę. Levain to pyszny chleb na zakwasie. Bardzo lubię przygotowywać z levain smaczne kanapki. Świetnie pasuje do tuńczyka.
Zawsze mam kilka puszek tuńczyka w spiżarni. W lodówce znajdzie się rzodkiewka, jakaś sałata, domowy majonez. Niewiele potrzeba aby zrobić pyszną i pożywną sałatkę z tuńczykiem. Sałatki na bazie majonezu są bardzo popularne w mojej rodzinie. Jeśli używam majonez to wybieram tuńczyka w zalewie. Nie żałuję też warzyw. Ostatnio często kupuję sałatkowy mix, który świetnie się nadaje się na kanapki i do sałatek.
Uwielbiam kanapki z pożywną wkładką jak tuńczyk. Zamiast majonezu polewam kanapki sosem Cezar jak w pan bagnat. Tuńczyk jest dosyć suchy i wymaga jakiegoś sosu o choćby prostego winegretu.
Majonezowa sałatka z tuńczykiem
6 porcji
Składniki:
1 puszka tuńczyka z zalewie
6 rzodkiewek
10 cm pora, młoda część
pęczek kopru
150 g majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany, gęstej
sól i czarny pieprz do smaku
sałata do podania
6 kromek chleba na zakwasie
Pokrój rzodkiewki w drobną kostkę. Przekrój por wzdłuż na pół i pokrój na cienkie plasterki. Jeśli nie lubisz pora możesz go zamienić na szalotkę. Następnie posiekaj koper. Odciśnij tuńczyka z zalewy, rozdrobnij i dodaj do warzyw. Majonez wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem, następnie dodaj do reszty składników i wymieszaj.
Na kromkach chleba ułóż sałatę. Na wierzchu połóż 2 łyżki sałatki. Posyp drobno pokrojoną rzodkiewką i czarnym pieprzem. Udekoruj kanapki koprem. Smacznego!
4 komentarze
Ale tutaj się wiosennie zrobiło! :) Uwielbiam takie kanapeczki, kojarzą mi się z niespiesznym śniadaniem, które je się, gdy słońce już wysoko na niebie :)
He, he pogoda jak wiosna!
Bardzo przyjemny przepisik. Już po samym tytule pomyślałem o zbliżającej się wiośnie. :-)
Uwielbiam sałatki z tuńczykiem ale za rzodkiewką już nie przepadam :(