Ryba na obiad z gnocchi i cytrynowym sosem

Obiad na niedzielę to nasz wspólny posiłek po całym tygodniu pracy. Ryba na obiad, gnocchi, zielone warzywa i super cytrynowy sos…Chyba pierwszy raz podałam rybę z gnocchi. Zostały mi ziemniaki z wczorajszego obiadu. Za mało aby obdzielić cztery osoby ale w sam raz na sporą porcję gnocchi.

ryba na obiad dorsz panierowany codojedzenia

Ryba na obiad jest u nas zawsze mile widziana. Oczywiście każdy z nas ma swoją ulubioną rybę. Ja przepadam za każdą rybą, łosoś w sosie, smażone śledzie czy pstrąg mogę jeść codziennie. Do ulubionych ryb należy również panierowany w migdałach dorsz. Dorsz jest pyszny, lekko słodki świetnie pasuje do cytrynowego sosu z kaparami. Domowe gnocchi polane sosem, warzywa z wody i panierowany dorsz to propozycja na obiad, którą polecam wypróbować.

panierowany dorsz obiad gnocchi sos codojedzenia

Ryba na obiad to danie niezbyt pracochłonne ale wymaga zaplanowania. Przygotowywanie obiadu zaczynam od sosu. Potem skupiam się na gnocchi. Rybę smażę na samym końcu. Cienkie filety dorsza wymagają dosłownie kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu białe mięso ryby powinno być błyszczące. Ryba jest wtedy soczysta i pełna smaku.

Ryba na obiad

4 porcje

Składniki:

600 g fileta z dorsza

50 g migdałowej mąki

1 jajko

sól i czarny pieprz do smaku

Gnocchi

400 g ugotowanych ziemniaków

1 jajko

2 łyżki utartego parmezanu

100 g pszennej mąki

Cytrynowy sos do ryby

1 szalotka

2 łyżki kaparów w zalewie

50 g masła

150 ml bulionu

350 ml śmietanki

50 ml soku z cytryny

1 łyżeczka winnego octu

sól do smaku

1 łyżeczka białego pieprzu

2 łyżki posiekanego kopru

ryba na obiad dorsz gnocchi sos cytrynowy

Zacznij od sosu. Szalotkę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle z kaparami. Dodaj winny ocet i smaż przez minutę. Następnie wlej bulion, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw sos solą i białym pieprzem. Gotuj  na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodaj drobno posiekany koper, wymieszaj, zagotuj i  odstaw na bok. Rybę oprósz solą i pieprzem. Następnie  przyrządź gnocchi. Przygotuj ciasto z mąki, zmielonych ziemniaków, parmezanu i jajka. Podziel ciasto na 8 kawałków i uformuj z nich cienkie rulony. Potnij rulony nożem na małe kawałeczki. Wrzucaj na gotującą się i osoloną wodę. Wyjmuj gnocchi, kiedy wypłyną pod wierzch. Układaj na talerzu. W międzyczasie blanszuj groszek i brokuły przez 5 minut w lekko osolonej wodzie i usmaż rybę na patelni.

Rozłóż sałatkowy mix na talerzach, gnocchi, groszek z brokułami oraz rybę. Polej gnocchi sosem. Smacznego!

 

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *