Obiad na niedzielę to nasz wspólny posiłek po całym tygodniu pracy. Ryba na obiad, gnocchi, zielone warzywa i super cytrynowy sos…Chyba pierwszy raz podałam rybę z gnocchi. Zostały mi ziemniaki z wczorajszego obiadu. Za mało aby obdzielić cztery osoby ale w sam raz na sporą porcję gnocchi.
Ryba na obiad jest u nas zawsze mile widziana. Oczywiście każdy z nas ma swoją ulubioną rybę. Ja przepadam za każdą rybą, łosoś w sosie, smażone śledzie czy pstrąg mogę jeść codziennie. Do ulubionych ryb należy również panierowany w migdałach dorsz. Dorsz jest pyszny, lekko słodki świetnie pasuje do cytrynowego sosu z kaparami. Domowe gnocchi polane sosem, warzywa z wody i panierowany dorsz to propozycja na obiad, którą polecam wypróbować.
Ryba na obiad to danie niezbyt pracochłonne ale wymaga zaplanowania. Przygotowywanie obiadu zaczynam od sosu. Potem skupiam się na gnocchi. Rybę smażę na samym końcu. Cienkie filety dorsza wymagają dosłownie kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu białe mięso ryby powinno być błyszczące. Ryba jest wtedy soczysta i pełna smaku.
Ryba na obiad
4 porcje
Składniki:
600 g fileta z dorsza
50 g migdałowej mąki
1 jajko
sól i czarny pieprz do smaku
Gnocchi
400 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki utartego parmezanu
100 g pszennej mąki
Cytrynowy sos do ryby
1 szalotka
2 łyżki kaparów w zalewie
50 g masła
150 ml bulionu
350 ml śmietanki
50 ml soku z cytryny
1 łyżeczka winnego octu
sól do smaku
1 łyżeczka białego pieprzu
2 łyżki posiekanego kopru
Zacznij od sosu. Szalotkę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle z kaparami. Dodaj winny ocet i smaż przez minutę. Następnie wlej bulion, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw sos solą i białym pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodaj drobno posiekany koper, wymieszaj, zagotuj i odstaw na bok. Rybę oprósz solą i pieprzem. Następnie przyrządź gnocchi. Przygotuj ciasto z mąki, zmielonych ziemniaków, parmezanu i jajka. Podziel ciasto na 8 kawałków i uformuj z nich cienkie rulony. Potnij rulony nożem na małe kawałeczki. Wrzucaj na gotującą się i osoloną wodę. Wyjmuj gnocchi, kiedy wypłyną pod wierzch. Układaj na talerzu. W międzyczasie blanszuj groszek i brokuły przez 5 minut w lekko osolonej wodzie i usmaż rybę na patelni.
Rozłóż sałatkowy mix na talerzach, gnocchi, groszek z brokułami oraz rybę. Polej gnocchi sosem. Smacznego!
1 Komentarz
Aż ślinka pociekła na ten widok :D Zjadłabym chętnie taką rybkę