Młode ziemniaki, pesto szparagi, szpinak, jajka i wędzony łosoś to uniwersalne danie na obiad, pyszna kolacja. Uwielbiam takie jedzenie, zdrowe i smaczne. Można je jeść na zimno lub na gorąco. Wędzony na ciepło łosoś nie jest niezastąpiony i jeśli wolicie inną rybę to go ahead! Sama przyrządzam to danie z wędzoną makrelą czy halibutem. Do młodych ziemniaków pasuje każda ryba.
Nigdy nie obieram młodych ziemniaków. Gotowane ze skórką młode ziemniaki smakują o wiele lepiej. Wybieram również jak najmniejsze ziemniaki, bo ładnie się prezentują na talerzu. Szparagi i młody szpinak idealnie pasują do sałatki na ciepło. Taka letnia kolacja często gości na moim stole.
Kolacja
na 4 osoby
Składniki:
600 g młodych ziemniaków
3 jajka
200 g wędzonego na ciepło fileta z łososia
250 g szparagów
200 g świeżego szpinaku
2 łyżki pesto
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki umyj i pozbądź nadmiar skórki ocierając je o siebie. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedź i wymieszaj z pesto. Ugotuj szparagi, 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną zimna wodą. Szparagi zachowają swój ładny zielony kolor. Szpinak opłukaj i smaż na maśle aż odparuje. Ugotuj jajka na pół miękko lub na twardo jeśli wolisz. Ja gotuję jajka przez 7 minut. Do tego dania możesz również ugotować jajka w koszulkach. N półmisku ułóż ziemniaki, warzywa, jajka i kawałki wędzonego łososia. Posyp jajka solą i pieprzem. Smacznego!
1 Komentarz
Bardzo lubię tego typu mieszane dania :)