Gemelli i sos z karczochów, suszonych pomidorów i szpinaku

Po wczorajszym pesto z karczochów tak się rozkochałam w karczochach, że dzisiaj ugotowałam sos z karczochów z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku. Sos jest idealny w wersji wegetariańskiej ale ja dodałam jeszcze kurczaka ku zadowoleniu męskiej części mojej rodziny. Uwielbiam kremowe sosy do makaronu. Ten sos jest na bazie sosu Alfredo. Bardzo pożywny i smaczny. Do ugotowanego sosu wystarczy dodać warzywa i kawałeczki kurczaka i już jest gotowe całkiem szybkie danie z makaronem. Dzisiaj wybrałam gemelli.

sos z karczochów

Zauważyliście ile rodzajów makaronu pojawiło się w ostatnich latach! Tyle nowych nazw, że nie w sposób je zapamiętać, nie mówiąc już o wymyślnych kształtach. Wybrałam gemelli, bo jego długość idealnie pasuje do kurczaka pokrojonego w cienkie paski. Moja rodzinka przepada za makaronem! Kiedy robię zakupy zawsze wracam do domu z jakimś nowym wymyślnym makaronem. Makaron i sos z karczochów to pyszne kombi!

sos_do_makaronu

Sos z karczochów

Składniki:

na 4-5 porcji

Sos Alfredo

3 łyżki masła

4 ząbki czosnku

300 ml wywaru z kurczaka

30 g utartego parmezanu

200 g serka philadephia

250 śmietanki

250 g karczochów w zalewie z oliwy

6 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy

garść szpinaku

1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

600 g filetów z piersi kurczaka

300 g makaronu gemelli

karczochy przepis

Masło 2 łyżki (ostatnią łyżkę rozpuść jak wyjmiesz kurczaka) rozpuść w głębokim rondlu. Kurczaka potnij na cienkie paski, oprósz solą, pieprzem i zrumień. Wyjmij na naczynię. Suszone pomidory pokrój w paski. Karczochy jeśli bardzo duże przekrój na pół. Wrzuć na rozgrzane masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez 1 minutę. Wlej wywar z kurczaka, śmietankę. Dodaj philadephia i parmesan.  Wlej oliwę z karczochów i pomidorów. Dopraw sos solą i pieprzem i gotuj przez 5 minut. Włóż mięso, tymianek i szpinak. Gotuj przez 3 minuty. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron, a zaoszczędź szklankę wody od gotowania. Wlej sos do makaronu i wymieszaj. W razie potrzeby rozcieńcz wodą. Podaj danie w głębokich talerzach.

 

 

 

 

SparaSpara

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *