Roladki z szynki parmeńskiej

Zapraszam na przepis roladki z szynki parmeńskiej. Jest to świetna przekąska na zimno, którą warto przygotować na Wielkanoc czy choćby na filmowy wieczór w gronie przyjaciół. Uwielbiam szynkę parmeńską zwaną tu i ówdzie prosciutto. Jest wspaniała! Roladki z szynki nafaszerowałam sałatką z raków. Wieprzowa szynka doskonale współgra ze skorupiakami, więc często  łączę szynkę z sałatkami ze skorupiaków. Oczywiście do takiej przystawki nie może zabraknąć sosu. Zrobiłam tutaj karmelizowany sos balsamiczny.

roladki z szynki

roladki przepis prosciutto

Roladki z szynki

Składniki:

na 8 porcji

240 g szynki parmeńskiej

180 g raków, odwłoki w zalewie

200 g majonezu

5 łyżek posiekanego koperku

1 mały ząbek czosnku

sól do smaku

Karmelizowany ocet balsamiczny

100 ml balsamicznego octu

3 łyżki cukru

Dodatkowo

różne rodzaje sałaty, rukola, rzymska,mangold

roladki_prosciutto

Raki odcedź i drobno pokrój. Umieść w miseczce i dodaj pokrojony koper, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj sałatkę i dopraw solą. Delikatnie oddziel plastry szynki. Na każdy połóż 2 łyżki nadzienia i zwiń w rulon. Ułóż na talerzu w sałatą. Do rondelka wlej ocet balsamiczny, dodaj cukier i gotuj aż sos zgęstnieje, około 5 minut. Udekoruj talerzyk sosem. Smacznego!

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *