Macie dużo cukinii w ogrodzie i nie wiecie co z nią zrobić. Z chęcią bym przyjęła cukiniowe dary ale jest to niestety niemożliwe. Mam za to lepsze rozwiązanie, cukiniowe paluszki. Wystarczy pokroić cukinię w cienkie paski, obtoczyć w panierce i wstawić do piekarnika. Po pół godziny macie gotowe cukiniowe paluszki. W między czasie można zmiksować jakiś stosowny sos. Przegryzka pod film gotowa. Z powodzeniem zastąpi chipsy. Cukinia jest tania i można z niej przyrządzić bigos , placki, klopsiki. Mój ulubiony sposób na wykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto.
Cukiniowe paluszki
Składniki:
1 zielona cukinia, około 400 g
40 g zmielonych migdałów lub innych orzechów
30 g parmezanu
1 jajko
sól do smaku
dowolne przyprawy, u mnie płatki chili, suszone oregano, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do posmarowania brytfanki
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Pokrój cukinię w słupki. Utrzyj parmezan i wymieszaj ze zmielonymi migdałami i przyprawami. Rozmąć jajko w naczyniu, dodaj cukinię i wymieszaj. Brytfankę wysmaruj olejem. Obtocz kawałki cukinii w panierce i ułóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz paluszki przez 20 minut.
Cukiniowe paluszki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub Rhode Island. Przyrządziłam uproszczoną wersję Rhode Island. Do przygotowania sosu wystarczy dobry ketchup i domowy majonez