Lubie ryby, również pasty rybne. Dzisiaj zrobiłam sałatkę czy pastę jak kto woli, z wędzonego łososia i raków. Jako dziecko spędzałam często wakacje u rodziny na wsi. Niesamowite co myśmy wyczyniali w tej „epoce kamienia”. Między innymi łowiłam raki z kuzynami, wtedy jeszcze polskie rzeki były naprawdę czyste. Kilka lat temu byłam na Mazurach i kiedy zobaczyłam, ze jeden rak kosztuje 5 złotych…Myśmy łowili raki kilogramami i jedli gotowane.
Dzisiaj spożywam raki w bardziej wyrafinowany sposób, chociażby jak ta rybna sałatka. Raki kupuje już oczyszczone, a wiec same odwłoki w zalewie. Sałatka z łososia świetnie się nadaje do zimnego bufetu. Można nią napełnić takie mini foremki z żółtego sera.
Oto przepis:
Sałatka z wędzonego łososia i raków
Składniki:
na 10 kanapek
- 50 g wędzonego łososia
- 50 g raków, odwłoki w zalewie
- 300 g serka philadephia lub innego homogenizowanego serka
- 3 łyżki czubate majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- odrobina soli do smaku
Wykonanie:
1 Komentarz
ale smakowitości u Ciebie :)