Łosoś po śródziemnomorsku to sałatka z pieczonego łososia z warzywami i ziołowym dressingiem z feta. Uwielbiam takie jedzenie na lato, uwielbiam łososia! Ziołowy dressing z feta to dressing na bazie oliwy, winnego octu i soku z cytryny wymieszany z serem feta i ziołami.Warzywa do sałatki można wybrać dowolnie. Ja uwielbiam koktajlowe pomidory, które są słodkie i świetnie pasują do słonego feta i pikantnego łososia. Poza tym wybrałam moje ulubione awokado, które tak naprawdę jest owocem bogatym w błonnik, kwasy tłuszczowe, minerały i witaminy. Awokado i łosoś jem przynajmniej 2 razy w tygodniu. Ryby są naprawdę zdrowe. U nas w Szwecji można bez problemu kupić ekologicznego łososia i inne ryby poławiane w dozwolonych morskich akwenach.
Za ekologią trudno nadążyć. Ja jednak uważam, że jeśli chcemy jeść ekologicznie to przede wszystkim powinniśmy kupować żywność rodzimą. Ekologicznie uprawiane pomidory w Hiszpanii, muszą być przewiezione, a transport wiadomo nie ma nic wspólnego z ekologią. Czy ja żyję ekologicznie? Oczywiście! Przede wszystkim sortuję nasze domowe odpady. Nasz śmietnik zawiera pojemniki na odpady kompostowe, plastyki, białe szkło, kolorowe szkło, metal, papier tekturowy, gazety, żarówki, drobne urządzenia elektroniczne. Nic dziwnego, że Szwecja to numer 1 pod względem sortowania i wtórnego wykorzystania odpadów. Poza tym np. w Goteborgu mamy dużo wysypisko śmieci podzielone na sekcje. Tam nieodpłatnie 6 razy do roku można zawieść swoje stare meble, lodówki, telewizory, mikrofalówki, a nawet odpady np. po remoncie domu. Szlak mnie trafia jak spacerując przy linii brzegowej jeziora i w lesie blisko mojego domu w Polsce znajdują mnóstwo puszek, plastykowych butelek i innych odpadów. Wędkarzom nawet nie chce się zabrać swoich plastikowych pojemników po robakach i opakowań po papierosach! Jak można być tak nieodpowiedzialnym? Sądzę, że w Polsce najwyższy czas wprowadzić kary za zaśmiecanie lasów i wód! Ile razy podróżując samochodem widziałam jak ludzie w samochodzie przede mną wyrzucają śmieci w trakcie jazdy! Raz zdarzyło mi się jechać za samochodem, który takie przybrzeżne śmieci zbierał!..Większość domów w mojej okolicy to domki letniskowe mieszczuchów, którzy chcą odpocząć od zgiełku i zanieczyszczeń miasta i ten sam mieszczuch używa paliwowej kosiarki w swoim ogrodzie! Tacy „pseudoekologiczni” zjeżdżają w weekendy na swoje posiadłości i pierwsze co koszą trawę… Więc jaka jest płęta mojego dzisiejszego wpisu? Zacznijmy dbać o środowisko, zacznijmy od „porządków we własnym ogródku”.
Łosoś po śródziemnomorsku to szybki obiad. Nie licząc marynowania ryby przyrządzenie posiłku zajmuje zaledwie 30 minut. Łosoś po śródziemnomorsku smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.
Łosoś po śródziemnomorsku
Składniki:
na 4 porcje
600 g fileta z łososia
sól i pieprz do smaku
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 ogórek
250 g koktajlowych pomidorów
1 mała czerwona cebula
2 awokado
6 rzodkiewek
100 g mieszanej sałaty, u mnie szpinak, jarmuż i roszponka
Dressing
50 g feta
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki winnego octu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka suszonych prowansalskich ziół
sól i pieprz do smaku
grube plastry cytryny do podania
Posyp łososia solą i przyprawami. Skrop oliwą i marynuj przez godzinę. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę i funkcję grilla jeśli dysponuje taką. Ważne jest aby piekarnik był nagrzany. Wstaw rybę i piecz przez 20 minut. Wyjmij i podziel na kawałki. Ułóż sałatę i przepołowione rzodkiewki na półmisku. Z podanych składników zmiksuj dressing. Przekrój pomidory na pół, pokrój ogórka w kostkę, awokado na podłużne kawałki i cebulę w piórka. Pokrusz feta. Włóż wszystko do miski i wymieszaj z sosem.Ułóż warzywa i łososia na sałacie. Podaj z dodatkowymi plastrami cytryny. Smacznego!
12 komentarzy
Wygląda smakowicie!
Zjadłabym teraz właśnie taką sałatkę…
Dziękuję bardzo!
Very bright salad! It’s tasty and useful, I need to cook this yummy!
O yes! I recommended!
O yes!
Jej, wygląda fantastycznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! :)
Jak dla mnie to raj dla podniebienia!
Ja też bardzo lobie łososia, ale nie służy mojemu trawieniu i co dziwne, jadam inne tłuste ryby i nic, a łosoś jest dla mnie pechowy…
A to dziwne!Skropiony cytryną powinien się prześliznąć przez żołądek!
Bardzo lubię łososia i nigdy nie odmówię :) Pychota :)
Ja też, mogę jeść codziennie!
Też bardzo lubię łososia i awokado, danie pięknie wygląda, zaciekawił mnie dodatek fety do dressingu :)