Makaron i sos z mielonego mięsa, to chyba najczęściej jedzony obiad w Szwecji! Kiedyś zapytałam się koleżanki w pracy jakie jest jej ulubione danie, odpowiedziała sos z mielonego mięsa. Niewątpliwie moje dzieci lubią to danie, bo przedszkolu pojawiało się ono przynajmniej 2 razy w miesiącu. Jednym słowem szwedzkie dzieci są wychowane na sosie z mielonego mięsa. Na ogół robię ten sos jako tradycyjny sos bolognese ale zawsze wprowadzam jakieś urozmaicenie. Dzisiaj przyrządziłam sos z mielonego mięsa z koktajlowymi pomidorkami. Jak dla mnie idealny sos do makaronu.
Sos z mielonego mięsa
Składniki:
na 4 porcje
500 g mielonego mięsa
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
500 g koktajlowych pomidorów
250 ml bulionu z mięsa
1 doniczka bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
250 g spaghetti
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przecier pomidorowy. Smaż aż mięso przestanie być czerwone i wlej bulion. Gotuj sos przez 30 minut. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pomidory podsmaż na oliwie. Dodaj spaghetti i pokrojoną bazylię. Wymieszaj i nałóż makaron, wierzch polej sosem. Smacznego!
6 komentarzy
U nas też często przygotowuję dania z sosem z mięsa mielonego, a najlepiej sprawdza się z różnymi makaronami.
Tak, do takiego sosu można użyć różnych makaronów nawet tych bezglutenowych czy zoodles
Takie dania bardzo lubię :) Sa mega smaczne i łatwe w przygotowaniu :)
Tak, szybko i łatwo!
Takie spaghetti to jedna z niewielu potraw, które lubię robić :)
Pierwsze danie jakie moje starsze dzieci nauczyły się gotować!