Sos z mielonego mięsa

Makaron i sos z mielonego mięsa, to chyba najczęściej jedzony obiad w Szwecji! Kiedyś zapytałam się koleżanki w pracy jakie jest jej ulubione danie, odpowiedziała sos z mielonego mięsa. Niewątpliwie moje dzieci lubią to danie, bo przedszkolu pojawiało się ono przynajmniej 2 razy w miesiącu. Jednym słowem szwedzkie dzieci są wychowane na sosie z mielonego mięsa. Na ogół robię ten sos jako tradycyjny sos bolognese ale zawsze wprowadzam jakieś urozmaicenie. Dzisiaj przyrządziłam sos z mielonego mięsa z koktajlowymi pomidorkami. Jak dla mnie idealny sos do makaronu.

sos z mielonego mięsa

Sos z mielonego mięsa

Składniki:

na 4 porcje

500 g mielonego mięsa

1 cebula

2 marchewki

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

2 łyżki przecieru pomidorowego

500 g koktajlowych pomidorów

250 ml  bulionu z mięsa

1 doniczka bazylii

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

250 g spaghetti

sos z mielonego

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przecier pomidorowy. Smaż aż mięso przestanie być czerwone i wlej bulion. Gotuj sos przez 30 minut. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pomidory podsmaż na oliwie. Dodaj spaghetti  i pokrojoną bazylię. Wymieszaj i nałóż makaron, wierzch polej sosem. Smacznego!

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.