Pszenne bułki ze słonecznikiem

Bardzo proste pszenne bułki ze słonecznikiem. Mieszamy, ważymy i pieczemy. Prosty przepis na pszenne bułki z nasionami. Co prawda osobiście nie zajadam się pszennym pieczywem, ale moje dzieci bardzo je lubią. Od czasu do czasu robię więc wyjątek i piekę pszenne bułki. Takie bułeczki można upiec z dowolnie wybranymi nasionkami. Kto lubi mak może upiec takie bułki z makiem. Jeśli lubicie słonecznik dodajcie go również do środka. Te bułki upiekłam na drożdżach.

bułki pszenne

pszenne bułki

Pszenne bułki

Składniki:

na 18 bułek

1,3 kg pszennej mąki

70 g świeżych drożdży

900 – 950 ml zimnej wody

100 g nasion słonecznika + 4 łyżki do posypania

1¼ łyżki soli

1 jajko + 1 łyżka mleka

bułki przepis

Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj mąkę, sól, słonecznik i zarób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem. Przykryj naczynie folią i odstaw w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłóż na blat oprószony mąką, złóż kilka razy i odczekaj 10 minut. Następnie podziel ciasto na 18 kawałków. Uformuj 18 bułek i ułóż na blasze w odstępach, najlepiej na dwóch. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Rozmąć jajko z mlekiem. Posmaruj wyrośnięte bułki i posyp nasionami. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg. Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika. Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem można piec dwie blaszki na raz. W innym przypadku drugą blaszkę należy wstawić do lodówki. Piecz bułki przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika na 200ºC i piecz jeszcze przez 5-8 minut. Wyjmij bułki z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.

 

 

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.