Pieczenie chleba za pomocą mojego nowego kitchenaid to prawdziwa przyjemość. Dzisiaj upiekłam bułki pszenno razowe ze słonecznikiem. Bułki na drożdżach.
Nowy zakwas dopiero co nastawiłam. Będzie gotowy na następny wypiek chleba. Bułki pszenno razowe są bardzo pożywne. Zdecydowanie wolę pieczywo z mieszanych mąk i jak najbardziej z tych gruboziarnistych, do których razowa mąka niewątpliwie należy.
Bułki pszenno razowe
16 bułek
Składniki:
750 g pszennej mąki
50 g drożdży
800 ml wody, zimnej
250 g mąki razowej
100 g nasion słonecznika + 2 łyżki do posypania
1 łyżka soli
1 białko
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie.Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto. Kiedy składniki już się połączą dodaj sól i zagniataj ciasto przez 10-15 minut ręcznie lub przy pomocy robota. Na koniec dodaj słonecznik i zagnieć ciasto jeszcze raz. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut po czym podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj z nich kule. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym białkiem i posyp słonecznikiem.
Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (250ºC bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz i złoty kolor przez 20 minut. Kiedy upłynie połowa czasu otwórz piekarnik i spryskaj bułki wodą. Zmniejsz temperaturę do 200ºC piecz dalej. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę i ostudź.
6 komentarzy
Idealnie wyrośnięte i zapewne pyszne!
Oj tak!
Nie dałybyśmy rady się powstrzymać przed wyjedzeniem słonecznika z tych bułeczek <3
hmmm….
nie za mało mąki, ja daje np. 800ml wody , 1250g pszennej i 350g razowej
Mąka mące nierówna. Muszę przyznać, że często dodaję więcej wody lub więcej mąki. Pieczenie chleba to wprawa.